Odhalování tajemství aroma révového vína
17.05.2001 | ÚZPI
Znalosti o arómatu vína se rozvíjely v souladu s rozvojem analytické chemie. V 19. století byly analytické metody zaměřeny na stanovení hlavních vinných složek (etanol, organické kyseliny, cukry). Vývoj chromatografických technik zahájila novou éru : v alkoholických nápojích bylo identifikováno více než 1300 těkavých složek a nové látky jsou stále objevovány. Na počátku 21. století umožnila rozvinutá analytická technika hledat model vztahů mezi těkavými složkami a senzorickými vlastnostmi nápoji. Pro optimalizaci zemědělských a zpracovatelských technologií vinné révy včetně procesů zrání vína jsou vyvinuty rychlé, automatizované techniky. Práce uvádí přehled hlavních těkavých složek obsažených ve vinném arómatu a přehled analytických technik. Rovněž se diskutují otázky přínosu netěkavých složek vína na aroma vína.
Další články v kategorii Potravinářství
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)
- Daň z cukru v Česku? Ve světě běžná věc, proti obezitě pomáhá, potvrzují studie (24.05.2024)
- U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek (23.05.2024)
- Tacos, burritos a gyros jsou sendviče, rozhodl americký soud (23.05.2024)
- O udržitelný zdroj bílkovin se starají na hmyzí farmě roboty KUKA (23.05.2024)
- BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné (22.05.2024)
- Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy (22.05.2024)
- Praha rozšíří svoz zbytků jídla ze škol i na domovy pro seniory (22.05.2024)
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)