Odborníci: Letos budou skvělá červená vína, u bílých budou rozdíly
17.10.2018 | ceskenoviny.cz
Z letošních hroznů budou velmi kvalitní moravská červená vína, v bílých vínech budou velké rozdíly. Kvalita letošních hroznů se výrazně liší i na vinohradech, které jsou jen několik kilometrů vzdálené. Vyplynulo to z ankety ČTK mezi odborníky i vinohradníky.
"Letošním problémem nebylo ani tak sucho, o kterém se velmi mluví, ale hlavně extrémní teploty a hodně teplých nocí, kdy teploty se srovnání se dnem příliš nekolísaly," uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.
Výkyvy denních a nočních teplot potřebují hlavně bílé odrůdy, proto jejich kvalita bude letos na jihu Moravy velmi proměnlivá. Výsledek letos podle Pavlouška závisel na více faktorech. Roli hrál sklon i orientace vinohradu, záleželo na složení půdy. Na některých místech způsobilo silné slunce nahořklou chuť hroznů.
A rozdíly se prohlubovaly i v průběhu září, kdy se ochladilo a na jih Moravy přišly vytoužené srážky. "V každé z podoblastí byly koncem léta jiné vláhové poměry, a to zejména deště během celého září. Ty někde naředily nízké cukernatosti raných odrůd, někde způsobily hnilobu, jinde ale naopak pozitivně pomohly pozdněji dozrávajícím odrůdám, v závěru byly cukry hodně vysoko," konstatoval Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt.
Podle Pavlouška bude kvalita nejvyšší u hroznů, které zůstaly ve vinohradech přibližně do poloviny září, kdy se rozdíl teplot mezi dnem a nocí prohloubil. Na to sázejí i ve vinařství Sonberk, kde právě kvůli příznivému vývoji počasí nechali například rýnský ryzlink ve vinohradu déle.
Naopak nezpochybnitelná je kvalita hroznů modrých, z nichž se lisuje červené víno. "Už loni byl dobrý rok a myslím, že letos bude ještě lepší. Modré odrůdy snesou větší teplo i sušší počasí. Stačí se podívat na klimatické podmínky ve francouzském Bordeaux," řekl Pavloušek.
"Horké počasí přispělo k vývoji polyfenolických látek a snad i zajímavým chuťovým profilům červených vín," uvedl výrobní ředitel firmy Vinium Velké Pavlovice Václav Osička.
Vinobraní letos začalo netypicky brzy, burčák se začal prodávat už v první srpnové dny. O něco dříve bude letos i sklizeno, ale někteří vinaři nechali hrozny nesebrané o něco déle, aby využili pokračujícího slunečného počasí a rozdílných teplot ve dne a v noci.
Autor: ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)