Úroda obilí bude mít na cenu pečiva jen minimální vliv

Již nějakou dobu se diskutuje možné zvýšení cen pečiva. Odborníci často jako důvod uvádí úrodu či ceny obilí. Ceny surovin však neovlivňují finální produkt ani zdaleka tak, jak by se mohlo zdát. Nárůst cen obilí o 1000 Kč za tunu by se totiž projevil na jednom rohlíku jen asi desetníkem a takový skok v cenách obilovin ani nenastal. Zářijové ceny potravinářské pšenice byly totiž asi o 200Kč na tunu vyšší než loni, což by se na cenách pečiva nemělo nijak radikálně projevit. Co si myslí odborníci?

Ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal sice zdůraznil, že mouka je pro pekaře nepostradatelnou surovinou a její zdražení a technologické úpravy pro zajištění vysoké kvality pečiva mohou mít na náklady a potažmo cenu pečiva vliv, avšak dle agrárního analytika Petra Havla potřebujeme na potravinářské účely v Česku necelý milion tun obilí, přičemž takové množství kvalitní suroviny by dle něj mělo být k dispozici.

Jaké faktory tedy na cenu působí?

Cena surovin není zdaleka jedinou proměnnou, která určuje, kolik za pečivo zákazník zaplatí. Jedním z faktorů je situace na našem i evropském trhu, rostoucí mzdové náklady, ceny energií, nájmů a technologií a letos nově i náklady spojené s hygienickými a jinými opatřeními v souvislosti s prevencí šíření koronaviru. Pokud by tedy pečivo opravdu podražilo, bude to spíše díky růstu zmíněných nákladů, než kvůli ceně obilí.

A jak to bude v praxi?

Malí pekaři ani maloobchodní sítě povětšinou s plošným zdražováním pečiva nepočítají. V tomto duchu se vyjádřila i mluvčí Kauflandu Renata Maierl a mluvčí Globusu Lutfia Volfová.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info