Nová studie o stavu celosvětového potravinového zabezpečení a výživy
21.07.2020 | Potravinářská komora
Ze studie FAO/IFAD/WFP/WHO vyplývá, že světově roste počet podvyživených lidí, za posledních pět let se nárůst pohybuje v desítkách miliónů. Vyšší ceny potravin a jejich snížená dostupnost také znamenají, že lidé často jedí méně výživně a zdravě (největší absolutní čísla podvyživených jsou v Asii, ale nejrychleji rostou v Africe). Krize spojená s COVID-19 může do chronického hladu dohnat dalších 130 miliónů lidí.
Podle studie jsou snahy o dosažení cílů Agendy 2030 nyní pozadu, od roku 2014 se opět chronický hlad začal rozšiřovat. Dalším zásahem je současná krize, která ovlivňuje produkci, distribuci a konzumaci potravin. Na komplexnější analýzu dopadu pandemie je ale ještě příliš brzy, i v návaznosti na velká globální ohniska a nový nárůst případů v již stabilizovaných regionech.
Problémem není pouze podvýživa, výskyt obezity se stal epidemií sám o sobě. Je proto důležité nejen zajistit potravu, ale hlavně nutričně hodnotné a kvalitní potraviny jako jsou mléčné výrobky, ovoce a zelenina a kvalitní bílkoviny (živočišné či rostlinné) - největší překážkou jejich dostupnosti je jejich vysoká cena.
Studie vyzývá k transformaci potravinových řetězců, která by snížila cenu výživných potravin, a tedy zvýšila dostupnost zdravé stravy širší vrstvě obyvatel. Studie urguje vlády, aby zapojily politiky spojené s nutričně bohatými potravinami do svých priorit a zasadily se o snižování cen takových potravin (produkce, skladování, vyhozené potraviny, omezený vstup na trh) (FAO, 7/2020).
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



