Nevíte, co s jablky? Nechte je přepálit na kořalku, radí provozo

MF Dnes 29.9.1999

Nevíte, co s jablky? Nechte je přepálit na kořalku, radí provozovatelé pálenice

Radlík - Problém, co s přemírou jablek, hrušek nebo jiným ovocem vypěstovaným v metropoli a jejím okolí, řeší obyvatelé rok co rok. Část se sní, část se zavaří do kompotů, další ovoce se dá použít na výrobu několika lahví moštu. Zbytek obvykle přes zimu shnije ve sklepích, aby se na jaře naházel do kompostu. Taková škoda - povzdychne si jistě nemálo zahrádkářů, kteří by své ovoce nejraději koštovali v tekutém stavu - přepálené na domácí kořalku. "Právě takovým bychom chtěli vyjít vstříc," říká Zdeněk Musil, jenž si s kolegou Liborem Lacinou začátkem září otevřel v Radlíku u Jílového v okrese Praha-západ pěstitelskou pálenici, která je nyní v hlavním městě a blízkém okolí zřejmě vůbec jedinou. "Někteří pěstitelé nevědí, co se svým ovocem. Když je přivezou k nám, vyrobíme z něj mošt, necháme ho zkvasit a zhruba za tři týdny z něj vyrobíme čtyřicetiprocentní pálenku," vysvětluje Musil princip fungování pěstitelské pálenice. "Prodávat vlastní alkohol samozřejmě nemůžeme, to je zakázáno. Zákazník, jenž může být pálení osobně přítomen, platí pouze za zpracování," poznamenává Lacina. Musil vystudoval vysokou školu zemědělskou, nějaký čas se živil jako zootechnik, po roce 1989 šlechtil plemenné býky a vydával časopis o chovu hospodářských zvířat. Lacina vystudoval stejnou školu a poté projektoval zemědělské stavby. Po dvouletém pobytu na Moravě ho zaujalo, jak místní lidé pálí alkohol ve veřejných pálenicích. "Loni na podzim jsme se dali dohromady, odjeli na Moravu společně a pozorovali technologie výroby pálenky," popisuje Lacina. "Máme rádi kořalku, a tak jsme něco podobného, co dělají například i ve Francii, kde pálí z jablek calvados, chtěli vyzkoušet i tady," dodává. Celý rok oba zemědělci strávili zařizováním palírny. Letos na podzim konečně otevřeli. Nyní tam ve velkých kádích kvasí první jablka dodaná od pěstitelů. Hotová pálenka však dosud k mání není. "Zákazníci si musí počkat, až ovoce správně zkvasí. Neobáváme se toho, že by pálenka byla špatná. Používáme stejné stroje a technologie, jako mají na Moravě, kde bývá kořalka doopravdy výtečná," poznamenává Musil. Podle něj na šedesát litrů pálenky, což je státem povolené množství na jednu domácnost, potřebuje zájemce asi tunu ovoce.

PETR KOLÁŘ

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info