Neotame - nové sladidlo

Neotame je nové nenutriční sladidlo, které se vyrábí z aspartamu. Vzhledem ke značné podobnosti s aspartamem má také jemu podobné vlastnosti, např. čistou sladkou chuť podobající se sacharóze, bez nežádoucí hořké nebo kovové pachuti, která je běžná u řady jiných umělých sladidel. Mezi hlavní výhody neotame patří:

- na rozdíl od aspartamu je stabilní v oblasti neutrálního pH, což umožňuje značně rozšířit jeho aplikace (např. v pekařských výrobcích),

- je chemicky inertní vůči redukujícím cukrům a derivátům aldehydů, a lze tak kombinovat s redukujícími cukry (glukózou, fruktózou, vysokofruktózovým kukuřičným sirupem, maltózou, laktózou aj.) a aromatickými látkami na bázi aldehydů (vanilinem, etylvanilinem, skořicovým aldehydem, benzaldehydem, citralem aj.),

- po konzumaci neuvolňuje neotame do organismu významné množství metanolu a fenylalaninu, a proto není nebezpečný pro osoby s fenylketonurií,

- předpokládá se, že bude levnější než sacharóza nebo aspartam (vztaženo na stejnou sladivost).

Neotame je 30 až 60 krát sladší než aspartam a 6 000 až 10 000 krát než sacharóza. Ve vodných systémech je jeho rozpustnost několiksetkrát vyšší než je zapotřebí pro získání sladivosti odpovídající 10% roztoku sacharózy. V kyselém prostředí se chová podobně jako aspartam, v neutrálním je výrazně stabilnější. Energetická hodnota je max. 1,2 kJ/g, což odpovídá max. 0,0002 kJ na jednotku sladivosti (aspartam: 17 kJ/g, 0,085 kJ na jednotku sladivosti). Neotame lze tudíž v dávkách, které se používají, považovat za neenergetické, nekariogenní sladidlo.

Food Chemistry, 69, 2000, č. 3, s. 245-257 (-kvas-)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info