Nemoci skotu zvyšují zájem o ryby

Tuzemská spotřeba ryb na hlavu se loni nezměnila, oproti průměru EU zůstala třetinová

Očané ČR výrazně preferují mořské živočichy

Tomáš Kňourek

Zvýšení zájmu o mořské i sladkovodní ryby zaznamenávají v poslední době jejich výrobci. Podle nich to souvisí jak s obavami z nemocí skotu a prasat, tak i s neustále zdravějším způsobem života obyvatel.

»Lidé kupují stále více, začínají si uvědomovat, že rybí maso dokáže plnohodnotně nahradit například hovězí. Tento trend nám umožňuje v blízké době otevřít další prodejny,« konstatoval Jan Krupička, generální manažer společnosti XerXes, která se zabývá výrobou a prodejem uzených ryb. Jeho slova potvrzuje i jednatel firmy Blatenská ryba Václav Špeta. »Poptávka se již srovnala s nabídkou. Letošní rok vypadá optimističtěji,« odhaduje Špeta.

Tuzemská spotřeba ryb zůstává ve srovnání se státy Evropské unie stále velmi nízká. Loni dosáhla 5,3 kilogramu na obyvatele, z toho sladkovodní ryby činily pouhých 1,1 kilogramu. EU jako celek má spotřebu zhruba třikrát vyšší. Napříkdad v Dánsku lidé na hlavu ročně zkonzumují 18 kilogramů ryb, v Německu a Francii dvanáct.

»Představa řady konzumentů je, že ryby patří pouze k vánočním a velikonočním svátkům,« řekl mluvčí Ministerstva zemědělství Jiří Felčárek. Podle něj by bylo vhodné reklamně podpořit zdravotní stránku konzumace, lehkou stravitelnost masa či široké a snadné možnosti kulinářských úprav. »Vyšší spotřebu mořský ch ryb přisuzuji velkému sortimentu a někdy i nižší ceně,« míní.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info