Nemoci skotu zvyšují zájem o ryby
23.03.2001 | Hospodářské noviny
Tuzemská spotřeba ryb na hlavu se loni nezměnila, oproti průměru EU zůstala třetinová
Očané ČR výrazně preferují mořské živočichy
Tomáš Kňourek
Zvýšení zájmu o mořské i sladkovodní ryby zaznamenávají v poslední době jejich výrobci. Podle nich to souvisí jak s obavami z nemocí skotu a prasat, tak i s neustále zdravějším způsobem života obyvatel.
»Lidé kupují stále více, začínají si uvědomovat, že rybí maso dokáže plnohodnotně nahradit například hovězí. Tento trend nám umožňuje v blízké době otevřít další prodejny,« konstatoval Jan Krupička, generální manažer společnosti XerXes, která se zabývá výrobou a prodejem uzených ryb. Jeho slova potvrzuje i jednatel firmy Blatenská ryba Václav Špeta. »Poptávka se již srovnala s nabídkou. Letošní rok vypadá optimističtěji,« odhaduje Špeta.
Tuzemská spotřeba ryb zůstává ve srovnání se státy Evropské unie stále velmi nízká. Loni dosáhla 5,3 kilogramu na obyvatele, z toho sladkovodní ryby činily pouhých 1,1 kilogramu. EU jako celek má spotřebu zhruba třikrát vyšší. Napříkdad v Dánsku lidé na hlavu ročně zkonzumují 18 kilogramů ryb, v Německu a Francii dvanáct.
»Představa řady konzumentů je, že ryby patří pouze k vánočním a velikonočním svátkům,« řekl mluvčí Ministerstva zemědělství Jiří Felčárek. Podle něj by bylo vhodné reklamně podpořit zdravotní stránku konzumace, lehkou stravitelnost masa či široké a snadné možnosti kulinářských úprav. »Vyšší spotřebu mořský ch ryb přisuzuji velkému sortimentu a někdy i nižší ceně,« míní.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



