Nejen alkohol, i salámy mohou být falešné

MF Dnes 1.12.1999

Nejen alkohol, i salámy mohou být falešné

Komu se v poslední dobe zdá, že špekácky chutnají príliš dietne a krutí salám spíš po veprovém než po drubežím mase,není daleko od pravdy. Do špekácku se pridává maso drubeží a do krutího salámu zase veprové. Maso z prasete muže být i v konzerve hovezího nebo v krutím hamburgeru.

Výrobci nahrazují kvalitnejší a dražší druhy masa méne hodnotným a levnejším masem jiného živocišného druhu. Vyplynulo to z kontroly,kterou na prelomu ríjna a listopadu provedla Ceská zemedelská a potravinárská inspekce. Ze ctyriceti výrobku odebraných v obchodní síti víc než tricet procent obsahovalo jiný druh masa, než jaký byl uveden na obale. Podle odborníka na technologii masa Petra Pipka z Vysoké školy chemicko-technologické jsou hlavním duvodem falšování masa ekonomické zájmy. »Supermarkety chtejí prodávat špekácky za méne než padesát korun. A za takovou cenu, do které se musí vejít ješte marže obchodníka, se kvalitní špekácek nedá vyrobit.« Proto se do nich pridávají zbytky z drubežích koster. »Svou roli hraje také fakt, že to doposud nikdo moc nekontroloval,« pokracuje Pipek. Problémem falšování masa se inspekce skutecne zabývala poprvé. Je to znát i z odpovedí výrobcu, které redakce MF DNES požádala o vyjádrení k výsledkum kontroly. Vetšinou jsou si vedomi, že vše není v porádku, ale zatím je nikdo na chyby neupozornil. Náprava je už na ceste, vymeníme etikety, zmeníme dodavatele surovin, tak znely nejcastejší odpovedi (viz rámecek Jak vysvetlují...). Ani omluva zákazníkum a ujištení, že je nechtejí poškodit, nic nemení na veci, že výrobci porušují zákon o potravinách. Ten totiž pripouští, že masný výrobek, který má v názvu krutí (hovezí, veprové...), muže mít z kruty (býka, prasete...) masa jen polovinu a zbytek muže být z jiného zvírete. Ale pod podmínkou, že všechny druhy masa jsou uvedeny ve složení. Inspekce považuje falšování masných výrobku za velmi závažné a chystá se ho tvrde potírat. Zákon o potravinách sice nezná pojem falešný výrobek, ale ríká jednoznacne, že je zakázáno uvádet do obehu potraviny klamave oznacené. Tomu, kdo zákaz nedodrží, hrozí až trímilionová pokuta.

Jak vysvetlují rozpor výrobci

»Výrobu Párty šunky máme technologicky zajištenou tak, že se tam drubeží maso dostat nemuže. Krome toho nedávná veterinární kontrola potvrdila, že šunka je v porádku. Veprové maso v hovezí konzerve být nemuže, možná se tam mohou objevit veprové kuže, které používáme jako pojidlo.«

Masna Studená, výkonný reditel Jan Kopecný

»Výrobek skutecne obsahuje v malé míre složky drubežího a veprového masa, což už v textu nove tištených etiket také uvádíme.V soucasné dobe se ale zrejme na trhu vyskytují ješte staré etikety, na kterých to bohužel není.«

Hamé Babice, reditelka marketingu Marcela Mitácková

»Firmu Greisinger, od níž Extralibový salám odebíráme, jsme již upozornili na vady, které zjistila CZPI. Jsme pripraveni okamžite jednat s dodavatelem, aby tyto vady odstranil. Dobre ví, že všechny dodávané výrobky musí být v souladu s ceskými predpisy.«

Billa, René Cikl, vedoucí nákupu a prodeje oddelení masa

»Veprové maso do tohoto výrobku skutecne pridáváme.Bežne jsme na každý karton lepili opravný štítek, který v tomto prípade pracovník na balicí lince nenalepil, a tak se dostaly špatne oznacené obaly v omezené míre do obchodní síte. Urcitou dobu už dáváme do obehu tyto výrobky v nove prepracovaných obalech, kde je už veprové maso uvedeno ve složení.«

Drubežárský podnik Libuš, generální reditel Pavel Kotaška

»Polotovar nakupujeme u subdodavatele, který odpovídá za jeho složení. Dle jeho vyjádrení bylo mimo hovezího a veprového masa do výroby lahudkových párku použito v jedné výrobní sérii i maso kurecí.«

Veseko Velký Šenov,výrobní námestek Viliam Daniška

»Nekteré naše výrobky skutecne obsahovaly cástecne hovezí a drubeží maso, což nebylo uvedeno na obalu. Toto nedorozumení bylo zpusobeno novým zamestnancem, který, ac rádne poucen, nerespektoval naše narízení. V soucasnosti jsou už naše výrobky znaceny v souladu se zákonem.«

Kostelecké uzeniny,manažer spolecnosti František Prát

»Naše firma nikdy nevyrábela pro trh z jiné suroviny než krutí. Veprové maso, které se používá u nekterých výrobku jako prídavek kvuli jejich konzistenci, nesmí nikdy presáhnout 10 % podílu. Pro deklaraci jiného než krutího masa na obalu jsme již ucinili príslušné kroky.«

Adex Lom u Tachova, vedoucí výroby Josef Ctvrtecka

»Nevíme, kdy byla kontrola provádena, mužeme proto odpovedet jen v obecné rovine. Balení pro konecného zákazníka je opatreno etiketou, kterou vám v príloze zasíláme a z níž je patrno, že drubeží maso je ve špekáccích deklarováno.«

VSV Hausner, reditel Milan Sládecek

(Firma zaslala redakci etikety s datem spotreby 16. 12., kontrola se týká výrobku s datem 14. 10.)

Prokázané falšování masa v masných výrobcích

výrobek výrobce ve výrobku melo být bylo navíc

Párty šunka Originál Masna Studená veprová kýta drubeží

Hovezí maso ligt Masna Studená hovezí maso veprové

Studenská pochoutka Masna Studená veprové maso a játra, sádlo hovezí

Kostelecká játrovka Kostelecké uzeniny Kostelec veprové maso, veprová játra drubeží

Paštika Billa pack Kostelecké uzeniny Kostelec veprové maso, játra hovezí

Jemné párky Kostelecké uzeniny Kostelec veprové, hovezí drubeží

Krutí jemný salám Adex Lom u Tachova krutí maso veprové

Extralibový salám Greisinger Rakousko veprové maso, hrbetní sádlo hovezí a drubeží

Krutí hamburger Drubežárský podnik Libuš krutí maso veprové

Lahudkové šenovské párky Veseko Velký Šenov veprové a hovezí maso drubeží

Hovezí ve vlastní štáve Hamé Babice hovezí maso veprové, drubeží

Špekácky VSV Hausner veprové a hovezí maso, veprové sádlo drubeží

Hana Vecerková

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info