Návrh ČMSM na změnu jakostních požadavků syrového mléka pro účel

Agrární deník (Agroweb) 22.2.2000

Návrh CMSM na zmenu jakostních požadavku syrového mléka pro úcely použití minimální ceny

V souladu se závery zasedání rozhodujících mlékárenských podniku dne 5. ledna 2000 obdržel Ceskomoravský svaz mlékárenský (CMSM) konkrétní pripomínky mlékáren ke schváleným jakostním znakum syrového kravského mléka pri uplatnení vyhlášené minimální ceny.

1) Obsah bílkovin

Mlékárny zásadne odmítají stanovení požadavku na minimální obsah bílkovin v mléce na 28 g/l. Doposud byla - jako základní obsah bílkovin pri zpenežování mléka - používána hodnota 32 g/l, ze které jsou odvozeny všechny návazné normy pro zpracování mléka na finální výrobky v souladu s požadavkem zákona o potravinách c. 11/97 Sb. Príslušná provádecí vyhláška tohoto zákona urcuje základní složení mlékárenských výrobku. pri povinnosti dodržet stanovené složení zpusobí snížený obsah bílkovin v nakupovaném mléce v prípade tuhých mlékárenských výrobku (tvarohy, sýry) vyšší spotrebu suroviny a tím i znacnou ekonomickou ztrátu mlékárny, v prípade tekutých výrobku jednoznacné poškození spotrebitele.

Obdobne lze predpokládat, že snížený obsah bílkovin mléka zvýší výrobní ceny exportovaných výrobku. zvýší se spotreba suroviny, což bude mít za následek vyšší hodnotu prímého materiálu a tedy i nárust intervencních cen výrobku. Ve svém dusledku vy proto promítnutí nižšího obsahu bílkovin v nakupovaném a zpracovaném mléce znamenalo vyšší subvence a tedy i vyšší nárok na dotace ze státních rozpoctu.

Mlékárny ve svých podkladech uvádejí, že snížení obsahu bílkovin v nakupovaném mléce ze 32 g/l na 28 g/l by znamenal nárust intervencních cen až o 12,5 %.

2) Bod mrznutí

Tento ukazatel slouží k overování neporušení mléka jeho zvodnením. Mlékárny považují kryoskopické zjištování jakosti mléka za málo operativní a v nekterých prípadech za ne zcela objektivní.

3) Inhibicní látky

Podle znení príslušného veterinárního predpisu musí být mléko. obsahující rezidua inhibicních, pesticidních a kontaminujících látek vyrazeno z dodávky, urcené k mlékárenskému ošetrení a dalšímu zpracování. Mlékárny konstatují, že stanovení techto látek se provádí s urcitou casovou prodlevou, takže k jejich prukazu dochází až po zpracování príslušné dodávky mléka. Možnost snížení kupní ceny takto poškozeného mléka pod stanovenou minimální cenu nemuže jednak vykompenzovat riziko snížené jakosti finálních výrobku, zároven však neumožnuje vyloucit výskyt kontaminované dodávky a zamezit dalším ekonomickým ztrátám.

4) Celkový pocet mikroorganismu a pocet somatických bunek

Jakostní požadavky na mléko pro úcely použití minim. ceny stanovují shodne s príslušnou veterinární vyhláškou maximální obsah CPM a PSB vyjádrený v podobe klouzavého geometrického prumeru. Mlékárny však pripomínkují, že na rozdíl od platné vyhlášky zmení prílohy k zásadám neumožnuje uplatnit postih za dodávku mléka s aktuálním obsahem CPM nad 300 tis. v 1 ml.

5) Další požadované jakostní znaky

Tukuprostá sušina - predstavuje základní ukazatel jakosti dodávaného mléka a dodržení jeho prirozeného složení. Z hlediska mlékárenské výroby má tento ukazatel daleko vyšší vypovídací schopnost než kryoskopické vyšetrení mléka.

Mikrobiologické znaky jakosti - CSN 57 0529 obsahovala krome CPM jako závažný ukazatel limitní obsahy dalších mikroorganismu, které mají pro technologii výroby a jakosti finální produkce zásadní význam. Mlékárny požadují pro urcení standardní jakosti mléka zarazení ukazatele poctu psychotrofních, termorezistentních, koliformních a sporotvorných anaerobních bakterií.

Kysací schopnost - predevším pro výrobce prírodních sýru je tento ukazatel základním znakem, který urcuje jakost mléka z hlediska jeho možnosti použití pri zpracování na sýry.

Jakostní požadavky na syrové kravské mléko pro úcely použití minimální ceny navrhované CSM

1. Urcení jakosti mléka pro priznání minimální ceny mléka se zjištuje:

1. 1 Obsah tuku a bílkovin - Obsah tuku minimálne 36 g/l - obsah bílkovin minimálne 32 g/l

1. 2 Bod mrznutí a tukuprostá sušina Bod mrznutí menší než -0,515 °C TPS nejméne 8,5 % hmotnosti

1. 3 Inhibicní látky

Zjištení na rezidua látek inhibujících rust mlékárenských kultur musí být negativní

1. 4 Celkový pocet mikroorganismu a pocet somatických bunek

CPM do 100 tis. v 1 ml

Aktuální pocet mikroorganismu nesmí být vyšší než 300 tisíc v 1 ml

PSB do 400 tis. v 1 ml

1. 5 Další znaky, znamenající nepríznivé ovlivnení mléka v jeho složení a vlastnostech, jakož i smyslové zmeny

2. Frekvence proverování a zpusob stanovení jakostí mléka

2. 1 Obsah tuku a bílkovin

Hodnocení obsahu tuku a bílkovin se provádí prumernou hodnotou za mesíc, a to nejméne ze dvou mesícních merení

2. 2 Bod mrznutí a tukuprostá sušina

Stanovení bodu mrznutí se provádí v souladu s ustanovením písm. c), odst. 2 § 42 vyhl. 287/99. Tukuprostá sušina se stanovuje nejméne 1x mesícne. Nedodržení uvedených závazných jakostních požadavku lze vztáhnout pouze k dodávce mléka a jeho cene v den zjištení nesplnení kterékoli z techto hodnot.

2. 3 Inhibicní látky

Stanovení reziduí látek inhibujících rust mlékárenských kultur se provádí nejméne 2x mesícne, snížení ceny placené za mléko pod úroven minimální ceny lze uplatnit pouze na denní dodávku, kdy byla vada zjištena.

2. 4 Celkový pocet mikroorganismu a pocet somatických bunek

Zarazení do požadované jakosti se provádí podle nejníže zarazeného znaku, vyjádreného klouzavým geometrickým prumerem CPM a PSB za celé hodnocené období v souladu s ustanovením písm. c), odst. 2 § 42 Vyhl. c. 287/99 Sb. Pokud aktuální hodnota CPM prekrocí 300 tis. v 1 ml je dodávka mléka v den zjištení posouzena jako nestandardní.

2. 5 Další znaky podle bodu 1. 5

Všechny smyslové vady znamenají vyloucení mléka z dodávky již na sberném míste

Doplnkové mikrobiologické znaky jakosti:

pocet psychrotrofních mikroorganismu: do 50 tis. v 1 ml

pocet termorezistentních mikroorganismu: 200 v 1 ml

pocet koliformních mikroorganismu: nejvýše 1000 v 1 ml

sporotvorné anaerobní bakterie: v 0,1 ml test negativní

Kysací schopnost:

Kysací schopnost jogukulturou vyjádrená metodou Soxhlet-Henkela nejméne 25.

Nedodržení stanovených limitu obsahu mikroorganismu a kysací zkoušky lze vztáhnout pouze k dodávce mléka a jeho cene v den nesplnení kterékoliv z uvedených znaku jakosti.

3. Zjištování jakosti mléka

Pokud se mlékárna v rámci rádne uzavrené kupní smlouvy se zemedelskými dodavateli nedohodne jinak, musí být výše uvedené jakostní znaky syrového kravského mléka pro úcely použití minimální ceny zjištovány v centrálních laboratorích.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info