Na letní gril patří vyzrále bio maso

Léto je neodmyslitelně spojeno s grilováním. Češi by však při výběru vhodného masa na gril měli dát přednost masu pocházejícímu z ekologických chovů. Bio steaky jsou oproti běžně dostupnému masu vyzrálejší, tedy křehčí a chutnější. Díky pastevnímu způsobu chovu obsahuje také maso v bio kvalitě až o 50 % více člověku prospěných omega-3 mastných kyselin než běžné hovězí.

„V konvenčnímu výkrmu jsou zvířata krmena průmyslovou krmnou směsí, v ekologickém chovu je skot chován na pastvě, což je pro zvířata daleko zdravější a přirozenější. Maso tak obsahuje více živin a je rozhodně chutnější,“ uvádí manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

U zvířat chovaných v ekologickém zemědělství je vyloučeno krmení antibiotiky, hormony, masokostní moučkou a geneticky modifikovanými surovinami. Často tyto látky v konvenčním masu zůstávají a spotřebitel je potom v podstatě konzumuje. Většinu balíčků bio masa lze navíc dohledat nejen podle evidenčního číslo zvířete, data narození a porážky, ale sedláci často umí také zjistit, kde se po celou dobu svého života zvíře páslo a čím bylo dokrmováno. Složení a výživové hodnoty masa pak nejsou pro spotřebitele žádným tajemstvím. „Masná plemena skotu chovaného v ekologickém zemědělství se na pastvě volně pohybují, což má vliv nejen na jejich celkovou pohodu ale také na strukturu masa. Kvalitu masa navíc ovlivňuje i porážka zvířete. Pokud je zvíře před porážkou vystresované, dochází k metabolickému spálení vnitrosvalového cukru, což má za následek nedokonalé zrání masa na bázi mléčného kvašení. Proto, abyste mohli získat bio steak, musí porážka zvířete splnit přísné antistresové standardy, nutné pro jeho certifikaci,“ upřesňuje Urbánková.

V běžné praxi konvenčního zemědělství jsou zvířata před porážkou přepravována až stovky kilometrů, což je vystavuje velkému stresu a až pak dochází k jejich porážce. V ekologickém zemědělství však zvířata, na rozdíl od konvenčních jatek, nesmí vidět porážený kus ani jeho krev. Ve většině případů jsou ustájena po přepravě nějakou dobu přímo v areálu jatek a teprve až se přizpůsobí novému prostředí, jsou co nejšetrněji poražena.

Nejlepší bio steak roku vybere porota v soutěži Česká biopotravina 2018

Sedláci, kteří chovají masná plemena v ekologickém zemědělství, mohou od letošního roku přihlašovat své produkty do soutěže Česká biopotravina 2018. Cena je každoročně udělována nejlepším českým biopotravinám a v roce 2018 přibyde také kategorie Steaková bio masa. Uzávěrka přihlášek je 15. srpna 2018 a více informací o soutěži najdou zájemci zde. Všechna přihlášená steaková masa bude pro odbornou porotu upravovat profesionální

TISKOVÁ ZPRÁVA |PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců|

kuchař stejným způsobem a je na volbě každého sedláka, jaké maso a z jaké partie přesně dodá. „Sám sedlák nejlépe ví, která část z jeho masa je nejlepší a může mu zajistit výhru. V případě, že v soutěži nezvítězí, získá alespoň zpětnou vazbu od poroty na svůj produkt, což mu pomůže v dalším rozvoji obchodní činnosti směrem k zákazníkům,“ uzavírá Urbánková.

Kontakt: Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců: 725 571 027, katerina.urbankova@pro-bio.cz

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info