Na Dnech chleba v Pardubicích byl vyhlášen Chléb roku 2021
24.09.2021 | pekarske-technologie.cz
Do Pardubic se každoročně sjíždí pekařští mistři z celé republiky. Proč? No přece na soutěž o nejlepší Chléb roku! Letos proběhl již sedmadvacátý ročník, ve kterém se o prestižní ocenění v této celorepublikové soutěži ucházelo 80 vzorků, které hodnotilo 20 zkušených porotců ve dvou kolech. Soutěžilo se celkem v pěti kategoriích a kromě chuti se hodnotil i vzhled, objem, kvalita kůrky i střídky a vůně. Celá akce se jmenuje příznačně Dny chleba Pardubice a její součástí je kromě soutěže i školení o trendech v oblasti pekárenství nebo třeba výstava pekárenských strojů.
Kdo zvítězil a jaké ocenění získal?Vítězem v kategorii Chléb roku 900–1 200g je pekárna BEAS z Choustníkova Hradiště, která zvítězila i v kategorii Novinka roku. Kategorii Chléb roku 500–800g potom ovládla pekárna Racek z Přerova a prvním místem v kategorii Chléb bez hranic se může pochlubit gigant United Bakeries. Vítěze v kategorii Chléb mladých vybrali studenti Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice a nejvyšší hodnocení od nich získala Karlova pekárna z Židlochovic.
Prostory pro konání soutěže poskytla taktéž SPŠPaS Pardubice, avšak vítězové soutěže byli vyhlášeni na slavnostním galavečeru v prostorách výstaviště IDEON v Pardubicích. Chleby, které se v jednotlivých kategoriích umístily na prvním místě, se mohou pochlubit ochrannou známkou Chléb roku 2021. Ocenění si však zaslouží nejen vítězové, a tak mohou i chleby na druhém až pátém místě užívat ochranné známky Chléb vyníkající kvality.
Autor: redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



