Na české hovězí už čekají Italové
12.01.2001 | Zemské noviny
Jakékoliv množství hovězího z České republiky koupí italští obchodníci. Firmy, které by maso vyvezly, mají už dodávky připravené. Nyní se jedná o clu.
Praha - Domácí zemědělci a potravináři zřejmě uskuteční výborný obchod. O hovězí maso z České republiky totiž projevili zájem Italové. Potravinám z Česka důvěřují, protože v zemi se dosud nevyskytla nemoc šílených krav a ani její lidská podoba - Creutzfeldt - Jakobova choroba. První rada italského velvyslanectví v Praze Faiti Salvadori včera mimořádný zájem o maso potvrdil. "Z České republiky odebereme jakékoliv množství hovězího nebo jatečného skotu," řekl Salvadori. Prezident Agrární komory Václav Hlaváček uvedl, že by vývozy mohly začít ještě v závěru letošního ledna. "Chtěli bychom prosadit export 60 tisíc tun hovězího masa v živé váze, což představuje něco přes 30 tisíc tun masa. Nechceme vyvážet živý jatečný skot, ale opracované maso a polotovary," sdělil včera Hlaváček. Komora proto svolala mimořádné jednání komoditní rady pro hovězí maso. Jedná s italskými dovozci masa a vyzvala zemědělský výbor Poslanecké sněmovny parlamentu, aby tuto akci podpořil. Problém je v tom, že kvóta na vývoz s preferenčním clem 20 procent dovoluje prodej pouze pěti tisíc tun. Co přesahuje toto množství, je zatíženo vyšším clem. "Jednáme o zachování dvacetiprocentního cla pro veškerý vývoz hovězího nebo o bezcelním vývozu, který preferujeme," konstatoval Hlaváček. Z údajů mnichovské burzy vychází najevo, že nejkvalitnější hovězí maso v třídě E se obchoduje v přepočtu za 83 korun. V České republice se hovězí maso z býků prodává za 42 korun, tedy za polovic. I s dvacetiprocentním clem může české hovězí cenou konkurovat. "Ministerstvo zemědělství po vypuknutí několika ohnisek nemoci šílených krav v zemích Evropské unie začalo ihned jednat o možnostech vývozu nezávadného hovězího masa z České republiky. Jednání s italskou stranou jsou úspěšná a nyní je věcí obchodníků, aby se mohlo maso vyvézt," řekl mluvčí úřadu Pavel Kovář. Státní veterinární správa poslala Italům atesty a veškeré náležitosti nutné k potvrzení nezávadnosti jatečných zvířat. Tedy už nic nestojí v cestě vývozům. V Česku spotřeba hovězího masa poklesla. Vývoz 30 tisíc tun opracovaného masa by v žádném případě neohrozil domácí trh
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



