Moštovny i palírny čekají na příděl, jablek je jako šafránu

Zahrádkářské moštovny v Lázních Bělohradě a Radimi již začaly zpracovávat letošní skromnou úrodu. Zatímco v Radimi se stály vloni na moštování dlouhé fronty, nyní si čerstvě vylisovanou šťávu odvezete takřka na počkání. 

„Jablek je podstatně méně. Vloni jsme za směnu vylisovali 3 až 4 tisíc litrů jablečné šťávy, nyní je to 1 500 litrů,“ postěžoval si šéf radimské moštovny Jaromír Šimek. Poukazuje i na nevalnou kvalitu plodů, poškozených od krup. Kvůli malému zájmu o službu zde počítají s tím, že zkrátí dobu moštování z pěti na čtyři víkendy. „Lisujeme jen v sobotu, jablíček je podstatně méně, takže na zákazníky spíš čekáme a máme plno starostí, aby bylo obsazeno. Za dvacet let takhle špatný rok nepamatuji,“ posteskl si vedoucí bělohradské moštárny Ladislav Woloszuk.

Obě zmíněné moštovny používají podobný hydraulický lis, systém organizace a provozu je ale odlišný. V prvně jmenované tříčlenná obsluha nejprve zváží ovoce, za příplatek ho případně omyje, pak nadrtí a vylisuje. 

V Radimi musí mít zájemci již ovoce omyté, nasypou ho na dopravní pás a odeberou si vylisovaný mošt v odměrném kanystru. Platí zde 3,50 korun za litr, v Bělohradě 3,60 korun za kilogram zpracovaného ovoce. Sem se zákazníci musí na lisování dopředu telefonicky objednat.

„Lidé nahlásí například sto kilogramů a ve skutečnosti přivezou padesát. V úrodném roku je situace opačná“ říká Pavel Haman.

KATASTROFA V PÁLENICÍCH

O moc lépe na tom nejsou ani pálenice. Češovská je letos na desetině produkce loňského roku. „Je to katastrofa, zpracovali jsme trochu jablek, hrušek, téměř žádné švestky, Provoz zachraňují lidé z hor, kteří si k nám přivážejí zkapalnit úrodu,“ nalévá nám čistého vína provozovatelka Iva Labaštová.

Protože provoz palírny má jako vedlejší pracovní činnost zatím nezoufá, propad tržeb bude prý řešit až v prosinci. Doufá totiž, že lidé s jablky dorazí ještě ke konci roku.Za loňský rok zde celkem zpracovali 150 tun višní, třešní, hrušek, jablek i švestek. Letos zatím 1,5 tuny. Pěstitel má dvě možnosti, jak využít zdejších služeb: buď přiveze jakékoli množství zralého ovoce bez známek plísně a hniloby a nebo hotový kvas.

Autor: Iva Kovářová

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info