McDonald´s se stará, aby se v zájmu zákazníka na zvířata na jatk
13.04.2001 | Lidové noviny
McDonald´s se stará, aby se v zájmu zákazníka na zvířata na jatkách nekřičelo
Světoznámý řetězec restaurací rychlého občerstvení dovedl péči o blaho zákazníka do krajnosti a pečuje io předsmrtné "blaho" svých masných výrobků. Odpůrci známého výrobce hamburgrů ovšem tvrdí, že za vším je vidina vyšších zisků.
Zatímco evropský dobytek je nemilosrdně pobíjen a hoří na hranicích, aby se kontinent zbavil slintavky a kulhavky a "nemoci šílených krav", americký skot, vepříci a drůbež se těší jistému předsmrtnému privilegiu, které pro ně vybojovává, nikoli nezištně, řetězec rychlého občerstvení McDonald´s. Šťastní zákazníci prý začínají u šťastných krav, říká heslo stravovacího kolosu. Desítky jeho inspektorů proto dohlížejí na jatkách, jak se zachází se zvířaty, a kromě vyžadované čistoty přikládají důležitost idrobnostem, které provázejí poslední vteřiny nebohých živočichů.
Stresované zvíře nikomu nechutná
Krávy musejí mít například nepřímé osvětlení, protože ostré světlo je stresuje. Vyžaduje se ticho, zakázáno je křičení a popohánění klacky, které bylo tak rozšířené v minulosti. McDonald´s, který se už několik let sám pasuje do role ochránců zvířat, loni oznámil, že nebude nakupovat vejce z farem, které nutí slepice k vyšším snůškám odpíráním vody a potravy. "V tomhle byznysu máte éru před McDonald´s a po něm, a rozdíl je nad světlo jasnější," prohlašuje profesorka živočišné výroby na Coloradské státní univerzitě Temple Grandinová, která studuje zacházení se zvířaty dvě desítky let. Ke komfortu přispěl také Americký masný institut, který pořádá každoroční semináře "lidského zacházení" se zvířaty. V roce 1997 vydal příručku, v níž popisuje, jak s nimi nakládat v každém momentu jatečního procesu. Pro ochránce zvířat jsou motivy, které McDonald´s k "lidskosti" v byznysu vedou, poněkud podezřelé. Podle některých se v tomto případě jen šťastně spojilo poznání a vidina zvýšených zisků. Výzkumy totiž ukázaly, že klid a pokoj zajistí lepší produkt, zatímco u stresovaných zvířat je maso bezbarvé a měkké a kazí se rychleji kvůli hormonálním výronům v předsmrtné hrůze.
Další články v kategorii Potravinářství
- Dobré zprávy pro zákazníky. Ve slevových akcích zlevnily cukr, vejce i mouka (07.05.2024)
- Pivovary v ČR loni uvařily méně piva a spotřeba klesla na 128 litrů na osobu (07.05.2024)
- Vinařství Pavlov získalo za Sauvignon 2021 velkou zlatou medaili v Portugalsku (07.05.2024)
- Čína hrozí cly na koňak. V sudech by zůstalo moře nevypité pálenky (07.05.2024)
- Veterináři nařídili stáhnout z trhu 80 kilo párků z družstva Agroinvest Bobrová (07.05.2024)
- Farmáře mají zachránit bezobslužné prodejny. Otevřeno bude nonstop (07.05.2024)
- Cena kávy na burze trhá rekordy (07.05.2024)
- Pekaři ve Francii upekli rekordní bagetu dlouhou přes 140 metrů, snědli ji bezdomovci (07.05.2024)
- Potravinami Moravskoslezského kraje jsou medová zmrzlina s pepřem i bílý jogurt (07.05.2024)
- Palírny a moštárny v Ústeckém kraji přijdou kvůli mrazům o dvě třetiny ovoce (06.05.2024)