Masoxy by neměly přenášet BSE na člověka
09.01.2001 | Právo
Masoxy by neměly přenášet nemoc šílených krav na člověka
Riziko přenosu původce nemoci šílených krav (BSE) na člověka prostřednictvím některých dehydratovaných výrobků, jako například masových bujónů či ochucujích směsí, je minimální.
Suroviny použité k výrobě potravin živočišného původu jsou totiž sledovány pracovníky veterinárního dozoru a teprve po laboratorním posouzení jsou uvolněny ke zpracování, řekl tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben s tím, že nemoc šílených krav v českých chovech nebyla dosud zjištěna. Pokud by však maso obsahovalo choroboplodné zárodky BSE, tak se nákaza dehydratací a dalším zpracováním těchto výrobků neodstraní. Bodem varu se totiž původci této nemoci nezničí. Je třeba vyvinout teplotu 133 stupňů Celsia za tlaku tři bary po dobu dvaceti minut, upozornil Duben. Generální ředitel předního výrobce masových bujónů Vitany Byšice Per Soderstrom sdělil, že na výrobu masoxu a dalších koncentrátů společnost používá pouze hovězí maso z domácích chovů a i nadále bude používat tyto suroviny. "Laboratorní vyšetření na BSE u jatečného skotu jsou prováděna ve specializovaných pracovištích, která pověřila SVS. Rovněž veškeré suroviny používané ve Vitaně procházejí laboratorní kontrolou, a až po zjištění, že jsou nezávadné, se uvolňují do výroby," uvedl Soderstrom.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



