Masokombinát Martinov testuje na BSE
05.03.2001 | Hospodářské noviny
Firma se snaží zvrátit odklon spotřebitelů od hovězího masa
Ve snaze zmírnit obavy spotřebitelů z nákupu hovězího masa zavedl Masokombinát Martinov preventivní testování na BSE. Potvrdila to mediální zástupkyně společnosti Eva Kijonková s tím, že své prodejny zároveň vybavil nálepkami potvrzujícími toto testování.
»Podobnou garanci včetně označení je firma připravena poskytovat také smluvním obchodníkům, kteří se zaváží, že nebudou prověřený sortiment mísit s masem od jiných producentů, kteří mnohdy nemají zavedený ani systém řízení jakosti a certifikaci pro vývoz do Evropské unie,« dodala.
Součástí kroků ke snížení současné paniky z možného výskytu tzv. nemoci šílených krav je zpracovávání mladého dobytka do stáří 24 měsíců, u něhož je riziko výskytu nemoci BSE minimální. Samozřejmostí jsou přísná veterinární opatření ve výrobě a snadno kontrolovatelný pohyb testovaného masa i jeho oddělení od ostatní produkce. MM rovněž opustil část receptur, které dovolovaly požívání přísad hovězího masa, snížil také počet svých hovězích výrobků. Třebaže hovězí představuje pouhé 3 % z celkové produkce MM, bude ostravský výrobce podle Kijonkové dále pokračovat v boji proti současné panice. Cestou kampaní Dny masa, kdy se snaží změnit přístup spotřebitelů k hovězímu zvýhodněnými cenami. Zvýšené náklady spojené s těmito akcemi nese na základě smluv o využívání zpracovatelských kapacit masokombinátu, jež je od počátku loňského prosince v konkursu, společnost Sena Corporation. Formou jejího dalšího působením ve firmě, která se potýká zejména s osmisetmiliónovou zadlužeností, se bude v nejbližších dnech zabývat, na návrh správce konkursní podstaty, ustavený věřitelský výbor. MM využívá nyní svých kapacit zhruba na 60 %, v posledních třech měsících se však výroba zvyšuje.
Pavel Šmíd
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



