Masný průmysl doplácí na obavy z BSE

Veterinární správa v České republice se připravuje na nebezpečí výskytu nemoci šílených krav (BSE). Zatím se testují jen uhynulá zvířata, pokud by však nastala situace a nějaký případ BSE by byl u nás potvrzen, testovala by se také zvířata z chovu, ze kterého nemocný kus pocházel. Potvrdil to včera ústřední ředitel Státní veterinární zprávy Josef Holejšovský. "Jsme připraveni otestovat každý kus, který jde na jatka," řekl. Tento postup by podle něho ale zvýšil cenu jednoho kilogramu hovězího masa o 10 korun. Krizový štáb Ministerstva zemědělství podle Holejšovského se zvýšenými finančními prostředky pro tento účel počítá.

Na ohrožení BSE doplácí nejvíce masný průmysl. Například akciová společnost Kostelecké uzeniny zaznamenala pokles odbytu hovězího masa, který trvá již od konce loňského roku. "Trend snižující se spotřeby hovězího však byl nastartován mnohem dříve. Kostelecké uzeniny jsou podle ředitelky marketingu firmy Vlaďky Pivoňkové připraveny upravit také sortiment a složení masných výrobků, pokud spotřebitelé začnou vyžadovat, aby hovězí nebylo součástí dodávaných produktů.

"Přímým dopadem obav kolem nemoci šílených krav je zvyšující se spotřeba vepřového masa," konstatoval Josef Hrouzek, ředitel akciové společnosti Jave Velké Němčice, která se specializuje na chov prasat. Dlouhodobě však nemoc šílených krav podle něho rozkolísá celý tuzemský trh s masem, chovatelé hovězího totiž budou muset hledat možnosti, jak omezit ztráty.

"Vinou nesmyslné kampaně "šílené krávy" letí od začátku prosince ceny astronomicky dolů a není ani odbyt," tvrdí Stanislav Šálený, místopředseda představenstva akciové společnosti Meclovská zemědělská. "Za prosinec jsme neprodali ani jeden kus hovězího," konstatuje.

V prosinci snížily masokombináty v Písku, Chebu, Poličce a Krahulčí v souvislosti s informacemi o BSE produkci hovězího masa o 30 procent. "Odbyt se zatím nedostal na původní úroveň," uvedl generální ředitel Masokombinátu Písek Ladislav Hájek, který dodal, že skupina nikdy nedovážela maso z rizikových zemí Evropské unie. Aby se před nemocí chránila, odebírá maso jen z českých chovů, které mají veterinární atest.

Emil Kasper, výkonný ředitel a předseda představenstva a. s. Maso Planá řekl našemu listu, že v rámci prevence se porážení zvířat uskutečňuje pouze na vlastní porážce, kde je dodržován mimořádně přísný veterinárně hygienický režim. Příjem zvířat, porážka i výroba je pod stálým dozorem státní veterinární správy.

Podle Jiřího Navary, předsedy a. s. Zemědělská obchodní společnost Dubné na Českobudějovicku, byly dopady BSE především finanční, protože cena býků klesla ze 45 na 39 korun na kilo, což na jednom kusu představuje ztrátu přes tři tisíce korun.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info