Gastronomický průvodce Gault & Millau bude hledat nejlepší české restaurace

Nejlepší české restaurace bude nově hledat gastronomický průvodce Gault & Millau. Kromě toho chce také podpořit úroveň české gastronomie a zvýšit návštěvnost restauracím. ČTK to dnes na gastronomickém festivalu v Praze řekli zástupci průvodce. Gault & Millau uvádí, že je prvním mezinárodním gastronomickým průvodcem, který bude mít zastoupení v ČR.

Inspektoři za letošní rok navštíví na 1000 restaurací. Do průvodce, který vyjde na začátku příštího roku, vyberou podle předem daných kritérií nejlepší české restaurace. Ty budou hodnotit anonymní inspektoři. Kromě samotného jídla se zaměří například také na servis nebo atmosféru. Restaurace obdrží hodnocení od jedné do 20, přičemž čím vyšší je skóre, tím vyšší je i kvalita.

Inspektoři navštíví restaurace ze všech regionů v Česku, a to jak takzvané fine diningové restaurace, tak i menší a lokální podniky. Za jídlo vždy zaplatí. Mimořádnou kvalitu a kreativitu ocení kuchařskými čepicemi, tedy cenou Toques. Maximální počet je pět čepic.

"Cílem není jen hodnotit, ale i budovat kuchařskou komunitu, přinášet trendy, propojovat to se zahraničím," řekla ČTK Monika Talašová z Gault & Millau. Do Česka budou zástupci průvodce zvát významné kuchaře ze zahraničí, aby předali své znalosti, ale také chtějí posílat české šéfkuchaře do zahraničí. Zároveň si myslí, že průvodce pomůže návštěvnosti českých restaurací.

Konstantin Alexander Filippou, rakouský šéfkuchař, který je držitelem pěti čepců Gault & Millau a dvou michelinských hvězd, dodal, že ocenění pomáhá posouvat gastronomii na lepší úroveň a pomohou podnikům dostat se na mezinárodní mapu. K získání ocenění je podle něj nejdůležitější autenticita. "Najít si svůj styl a držet se ho, nekopírovat příběh někoho jiného," řekl.

Několik českých restaurací už v minulosti získalo ocenění mezinárodního průvodce Michelin. Ten ale v Česku nemá stálé zastoupení, kromě toho se podle šéfky inspektorů Michaely Židlické Gault & Millau liší v tom, že hodnotí i nižší kategorie restaurací.

Některé české restaurace sbíraly loni podpisy pod otevřený dopis pro premiéra Petra Fialu (ODS) a celou vládu s výzvou, aby stát zaplatil společnosti Michelin poplatek za zařazení do gastronomického průvodce. Vláda nakonec požadavku vyhověla, celkové náklady činí 51,3 milionu korun s DPH na pět let.

Útrata za gastronomické služby představuje v mnoha případech více než 30 procent z celkové útraty turistů, uvedl už dříve ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zařazení do průvodce je podle něj jeden z nástrojů, jak lze přispět k návratu turistů do Česka po koronavirové krizi.

Gault & Millau založili francouzští novináři Henry Gault a Christian Millau, první vydání průvodce vyšlo v roce 1969. Dnes funguje v dalších 15 zemích světa, po Česku se plánuje rozšířit také na Slovensko nebo do Maďarska. V budoucnu chce vytvořit českého průvodce zaměřeného na víno či hotely.

trp rdo

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info