Lidé se do hospody chodí také léčit, říká výčepní
27.01.2000 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 27.1.2000
Lidé se do hospody chodí také lécit, ríká výcepní
Braník - Miroslav Hofmann tocí do pullitru pivo, které neohodnotí svými chutovými pohárky hospodští štamgsti, nýbrž prísnými zraky clenové poroty. Hofmann je totiž jedním ze sedmnácti soutežících, kterí se vcera v Branickém pivovaru ve ctvrté mestské cásti utkali o titul Mistra pražských výcepních. Ti souteží v cepování desetistupnového piva do pullitru v limitu ctyr minut a dvanáctistupnového piva do tretinek v limitu tri minuty. Hofmann ztrácí body za nesprávnou míru, naopak za kvalitu peny získává. V tretím hodnotícím kritériu za celkový dojem porotci hodnotí jeho pivo jako lepší standard až velmi pekne natocené a prisuzují Hofmannovi nakonec šesté místo. "Pivo, které jsem natocil, se porote sice líbí, ale štamgasti by ho nepili. Ti mají rádi takzvaný šnýtek, pivo natocené na jedenkrát a ne docepovávaný kapák," poznamenává Hofmann, který považuje zpusob tocení piva za velice duležitý. "Hostinský muže i z dobre uvareného piva udelat jeho špatným nacepováním nelahodný mok, treba cochtana. To je pivo, které nekterí výcepní cepují z výšky a ne správne po skle," vysvetluje Hofmann. "Ani pivo, které hostinský vhání do pípy pomocí oxidu uhlicitého, není dobré, zákazník se potom nadýmá a ríhá," dodává. "Osobne si však myslím, že lidi do hospody nejvíce láká tamejší domácí atmosféra, kam chodí relaxovat, jako si jiní chodí odpocinout na masáž nebo do vírivky," míní osmatricetiletý hostinský. "Také se tam mohou vypovídat a spláchnout žal, takže krome hostinského jsem casto i doktorem. Pivo, které tocím, je pro ne v techto chvílích lékem," dodává. A jaké je tedy podle Hofmanna to správné pivo, které jeho zákazníka provází až do stavu blaženosti? "Dobré pivo vás musí zaštípat v nose a v ocích se vám musí objevit slzy. Zkrátka dobré pivo musí mít ríz," rozjímá.
EDUARD FREISLER
Další články v kategorii Potravinářství
- Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu (05.05.2024)
- Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex (03.05.2024)
- FAO: Ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, zdražuje maso i rostlinné oleje (03.05.2024)
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Češi vyhodí asi třetinu potravin. Čtyřčlenná rodina může ušetřit 14 tisíc ročně (01.05.2024)
- „Nejzbytečnější cukr“ by mohla postihnout nová daň. Výrobci se brání (30.04.2024)
- ČSÚ zveřejní vývoj HDP v prvním čtvrtletí, analytici čekají růst (30.04.2024)
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)