Lidé nakupují, bojí se, že maso nebude

Lidé zase kupují více masa. Bojí se, že slintavka a kulhavka pronikne do Česka a vyprázdní obchody. Výrobci tvrdí, že maso z domácích chovů je čisté.

Lidé začínají mnohem více kupovat maso. Vepřové i hovězí. Zájem o něj, zvláště hovězí, poklesl před časem z obavy před takzvanou nemocí šílených krav (BSE). Lidé nyní kupují více masa proto, neboť se strachují, že slintavka a kulhavka postihne i české chovy a veterináři zvířata zlikvidují. Proto jde maso více na odbyt. "Od minulého týdne prodáváme masokombinátům více jatečných zvířat. Větší odbyt zvýší i cenu. Zatím se prodává kilogram živé váhy býka za 31 až 33 korun (loni v březnu to bylo 45 korun). Vepřového je za 40 korun za kilogram živé váhy. V příštím týdnu by nákupní cena měla být zhruba o dvě koruny vyšší," řekl ředitel Miroslav Ušatý z odbytového centra Tábor. Větší zájem trhu o maso potvrdil i obchodní ředitel z masokombinátu Příbram Tomáš Hrouda. "Lidé více nakupují maso. Vidí, co se děje ve Velké Británii a už i ve Francii," řekl Hrouda. Cena hovězího šla na pultech v minulých dvou měsících dolů. "Ještě před Vánocemi stálo kilo hovězího zadního 130 korun, nyní v průměru 110 korun, takže nakupují i ekonomicky slabší rodiny," řekl Hrouda. Řezníci si masa hledí. V příbramském masokombinátě například stále prověřují zvířata z jednotlivých stád, dělají rozbory na BSE. "Těší nás, že o domácí maso je zájem. Spotřebitelé si uvědomili, že není čeho se bát. Máme chovy prosté BSE i slintavky a kulhavky," řekla Marie Brodinová z rodinné farmy na Havlíčkobrodsku. Zemědělci, potravináři i zástupci obchodní sítě shodně tvrdí, že stát pro informovanost spotřebitelů při prodeji hovězího masa nedělá téměř nic. Zástupci Společenstva řezníků a uzenářů se proto této iniciativy chopili sami. Pro podporu prodeje hovězího masa připravují řadu opatření a především záruk. "Z tohoto důvodu zřídíme zvláštní fond," řekl předseda společenstva Ladislav Steinhauser. "Stačí, aby za každé kilo zpracovaného vepřového masa dal masokombinát šest haléřů do fondu. Za stokilové prase by tak do fondu dal šest korun. U hovězího by stačily čtyři haléře za kilo živé váhy. Za rok bychom mohli získat na propagaci přes 20 milionů," řekl Steinhauser. Řezníci uvažují také o znovuzavedení oborových norem. "Spotřebitel by věděl z obalu na výrobku, co obsahuje, a že stejně pojmenovaný výrobek je i chuťově a složením stejný, ať je odkudkoliv," řekl Steinhauser. Prosazuje, aby maso z krav, které je méně jakostní, šlo jenom do masných výrobků a na pultech bylo jen maso z mladých býčků.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info