Lidé nakupují, bojí se, že maso nebude
20.03.2001 | Zemské noviny
Lidé zase kupují více masa. Bojí se, že slintavka a kulhavka pronikne do Česka a vyprázdní obchody. Výrobci tvrdí, že maso z domácích chovů je čisté.
Lidé začínají mnohem více kupovat maso. Vepřové i hovězí. Zájem o něj, zvláště hovězí, poklesl před časem z obavy před takzvanou nemocí šílených krav (BSE). Lidé nyní kupují více masa proto, neboť se strachují, že slintavka a kulhavka postihne i české chovy a veterináři zvířata zlikvidují. Proto jde maso více na odbyt. "Od minulého týdne prodáváme masokombinátům více jatečných zvířat. Větší odbyt zvýší i cenu. Zatím se prodává kilogram živé váhy býka za 31 až 33 korun (loni v březnu to bylo 45 korun). Vepřového je za 40 korun za kilogram živé váhy. V příštím týdnu by nákupní cena měla být zhruba o dvě koruny vyšší," řekl ředitel Miroslav Ušatý z odbytového centra Tábor. Větší zájem trhu o maso potvrdil i obchodní ředitel z masokombinátu Příbram Tomáš Hrouda. "Lidé více nakupují maso. Vidí, co se děje ve Velké Británii a už i ve Francii," řekl Hrouda. Cena hovězího šla na pultech v minulých dvou měsících dolů. "Ještě před Vánocemi stálo kilo hovězího zadního 130 korun, nyní v průměru 110 korun, takže nakupují i ekonomicky slabší rodiny," řekl Hrouda. Řezníci si masa hledí. V příbramském masokombinátě například stále prověřují zvířata z jednotlivých stád, dělají rozbory na BSE. "Těší nás, že o domácí maso je zájem. Spotřebitelé si uvědomili, že není čeho se bát. Máme chovy prosté BSE i slintavky a kulhavky," řekla Marie Brodinová z rodinné farmy na Havlíčkobrodsku. Zemědělci, potravináři i zástupci obchodní sítě shodně tvrdí, že stát pro informovanost spotřebitelů při prodeji hovězího masa nedělá téměř nic. Zástupci Společenstva řezníků a uzenářů se proto této iniciativy chopili sami. Pro podporu prodeje hovězího masa připravují řadu opatření a především záruk. "Z tohoto důvodu zřídíme zvláštní fond," řekl předseda společenstva Ladislav Steinhauser. "Stačí, aby za každé kilo zpracovaného vepřového masa dal masokombinát šest haléřů do fondu. Za stokilové prase by tak do fondu dal šest korun. U hovězího by stačily čtyři haléře za kilo živé váhy. Za rok bychom mohli získat na propagaci přes 20 milionů," řekl Steinhauser. Řezníci uvažují také o znovuzavedení oborových norem. "Spotřebitel by věděl z obalu na výrobku, co obsahuje, a že stejně pojmenovaný výrobek je i chuťově a složením stejný, ať je odkudkoliv," řekl Steinhauser. Prosazuje, aby maso z krav, které je méně jakostní, šlo jenom do masných výrobků a na pultech bylo jen maso z mladých býčků.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



