Kvalitativní složení klisního mléka

Jan Navrátil, Hedvika Dragounová

Katedra chovu skotu a mlékařství, AF, ČZU Praha

V současné době je dostatečně prozkoumáno složení tzv. alternativních mlék, t.j. mléka kozího a ovčího. Mléko klisen je zcela opomíjeno, přestože je znám jeho pozitivní preventivní, dietetický a terapeutický účinek. V literatuře je popisováno pozitivní působení klisního mléka při léčbě tuberkulózy, snížení rizika rakoviny, obsahu cholesterolu, antibiotické účinky, regenerační vliv na buňky jednotlivých orgánů, vliv na střevní mikroflóru, regeneraci jater, protisklerotický účinek a dokonce i jako náhražka mateřského mléka při předčasných porodech dětí i jako náhražka u alergiků na kravské mléko. Známé je i to, že čerstvé mléko klisen je běžnou stravou lidí v oblasti Kavkazu a není vyloučen jeho vliv na dlouhověkost zde žijící populace. Nelze ani opomenout blahodárný vliv nízkoalkoholického zakvašeného nápoje kumys.

Údaje o složení mléka klisen a jeho hlavních složek (bílkoviny, mléčný tuk a laktóza, popř. celkové a tukuprosté sušiny) se mnohdy podle jednotlivých autorů liší. Vliv stádia laktace na složení mléka, až na jednu výjimku v dostupné literatuře, nebyl vůbec zkoumán. Předkládaná dílčí zjištění jsou výsledkem několikaletého postupného sledování hlavních složek mléka, zatím pouze arabských klisen při stabilní krmné dávce a stejném postupu získávání vzorků k rozboru. Je možné, že právě různé nejednotné postupy při získávání vzorků bez ohledu na stádium laktace je příčinou rozdílných literárních údajů o složení klisního mléka.

Mlezivo za 2 hodiny po porodu obsahovalo v průměru 0,85% tuku, 8,26% bílkovin, 3,90% laktózy a 13,76% celkové sušiny a 12,91 TPS. Třetí den se obsah tuku zvýšil na dvojnásobek, bílkoviny klesly takřka na třetinu (3,16%), laktóza se zvýšila na 6,42% a celková sušina klesla na 12%. Postupně k 9. dni, kdy dochází u hříbat vlivem říje klisny k průjmu, se tuk zvýšil na 3,30%, bílkoviny pravidelně klesaly na 2,61%, obsah laktózy zůstal prakticky nezměněný a celková sušina dosáhla absolutně nejvyšší hodnoty za celou laktaci, t.j. 13,13% (s výjimkou celkové sušiny na počátku mlezivového období). Desátý den výrazně klesl obsah tuku na hodnotu 1,43% (obsah bílkovin a laktózy zůstal na stejné úrovni).

Poté postupně docházelo ke snižování obsahu tuku (v 1. měsíci 1,30%, 2. měsíc 1,17%), obsah bílkovin se pohyboval kolem hodnoty 2,02%, laktózy 6,88% a celkové sušiny 11,50-10,70%.

Ve 3. měsíci obsah tuku kolísal na hodnotě 2,10%, bílkovin na 1,85%, obsah laktózy a celkové sušiny byl beze změn, ve 4. měsíci byl obsah tuku 1,50%, obsah bílkovin 1,65%, laktózy 7,15% a celková sušina bez většího rozdílu.

U klisny, která nezabřezla, byla sledována laktace až do 12. měsíce. V těchto fázích laktace se hodnoty obsahu tuku a bílkovin takřka neměnily (postupný pokles tuku na 1,37% a mírné kolísání bílkovin v hodnotách 1,50 až 1,86% a obsah laktózy zůstal na hodnotě 7,23%, obsah celkové sušiny na 10,83%.

Při zaprahování v časových intervalech odběru vzorků 6, 16 a 24 hodin byl zjištěn pokles (z výše uvedených počátečních hodnot) obsahu tuku na 0,46%, 0,06% a 0,02%, obsah bílkovin zůstal prakticky stejný a laktóza po zvýšení na 8,17% po 6 hodinách zaprahování klesala v dalších vzorcích na 6,39% a 5,92%.

Složení klisního mléka v dalších měsících laktace

Měsíc

Tuk (%)

Bílkoviny (%)

Laktóza (%)

Celková sušina (%)

TPS (%)

6

1,64

1,70

6,87

10,94

9,30

7

1,29

1,74

7,12

10,89

9,60

8

1,31

1,86

7,27

11,08

9,77

9

1,54

1,85

7,07

11,21

9,66

10

1,97

1,52

7,08

11,31

9,34

11

1,35

1,67

7,01

10,76

9,42

12

1,41

1,67

7,13

10,95

9,54

před zaprahnutím (12)

1,37

1,50

7,23

10,83

9,46

zaprahování

+ 6 hodin

0,46

1,93

8,17

11,30

10,84

+ 16 hodin

0,02

1,52

6,39

8,67

8,56

+ 24 hodin

0,06

1,63

5,92

8,35

8,29

Započaté šetření je postupně doplňováno o výsledky rozborů mléka klisen různých plemen i o zjištění opakovatelnosti obsahu mléčných složek v dalších laktacích stejných (již sledovaných) klisen.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info