Kvalita ryzlinků vlašských je značně nevyrovnaná

MF Dnes 1.12.1999

Kvalita ryzlinku vlašských je znacne nevyrovnaná

Pokud se nekdo rozhodne koupit v bežném obchode láhev ryzlinku vlašského, mel by umet vybírat. Jinak se muže stát, že koupí víno, jehož chut tuto odrudu témer ani nepripomíná. V testu trinácti lahví ryzlinku vlašských nakoupených v bežných pražských obchodech a reprezentujících soucasnou nabídku totiž vyšlo najevo, že vinari dávají na trh produkty velmi odlišné kvality. Do špicky se propracovali tri výrobci - Vinné sklepy Valtice, Vinium Velké Pavlovice a Miloš Michlovský, majitel firmy Vinselekt Perná. Tato trojice získala ve stobodovém hodnocení tradicního redakcního testu, který probehl podle prísných pravidel v senzorické laboratori Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, zhruba petibodový náskok pred ostatními. Na chvostu pak skoncil s propadem témer ctyriceti bodu za vítezem jediný zahranicní výrobce,slovenský Esprit z Tibavy. Zatímco víno prvních trí výrobcu odpovídalo požadavkum odrudy, bylo lahodné, a jak ríkají milovníci tohoto moku vybízelo k dalšímu napití, pri hodnocení kupríkladu slovenského ryzlinku se clenové hodnotitelské komise shodli na tom, že jsou ve víne cítit mydlinky. Nechali pro jistotu otevrít druhou láhev a ta zmenila první dojem v jistotu. Tradicní redakcní test probíhal v kójích laboratore za naprostého ticha; každý z porotcu nejdríve anonymní sklenicku s vínem prohlédl proti svetlu, poté k ní pricichl a teprve pak ochutnal. Své vjemy každý zapsal do tabulky a poté,co ji odevzdal, se pred ním otevrelo okénko a dostal další vzorek. Vítezí pri takovém ohodnocení víno které obdrží nejvíce bodu. Soucástí redakcních testu bývá mnohdy i zjištení, že výrobci - pokud jsou v porote, která se obmenuje - své víno pri anonymním posouzení nepoznají. Tentokrát oba vinari své produkty hodnotili relativne vysoko, nicméne priznali, že svuj rukopis v nich nepoznali.

Slovnícek

reduktivní technologie - proces, který zabrání okyslicování vína

ležení (nebo stárnutí) vína na lahvi - zrání vína v lahvi

dochut - zbytková chut po polknutí

reduktivne školená a uzavrená vína - vína s maximálne rozvinutou chutí a vuní po urcité dobe zrání

oxidativní, širší a mekký projev - víno bohaté chutí a vuní, které však nemusejí být vždy príjemné

rocníkový charakter - v severních vinarských oblastech jsou rocníky vína promenlivé, ovlivnené klimatickými pomery v daném roce

Poradí podle prumerného poctu bodu:

Po- výrobce zeme rocník cena prumerný pocet bodu

radí puvodu (Kc) ve stobodové stupnici

1. Valtické zámecké, Vinné sklepy Valtice CR 1996 54 83,4 bodu

2. Vinium Velké Pavlovice CR 1995 suché 64,90 83,4 bodu

3. Vinselekt Perná, Michlovský CR 1997 kabinet 135 83,3 bodu

4. Movino Velký Krtíš SR 1997 suché 55 77,1 bodu

5. Bohemia Vinum, Starý Plzenec CR * suché 55,90 76,4 bodu

6. Víno Mikulov CR * suché 49,90 76,0 bodu:

7. Josef Tichý, Rybníky CR * suché 75 75,6 bodu

8. ZOD Mikulov CR 1996 105 72,7 bodu

9. Patria Kobylí CR * suché 65 72,0 bodu

10. Znovín Znojmo CR 1996 suché 125 70,4 bodu

11. Zera Ratíškovice CR 1997 suché 57 69,3 bodu

12. Templárské sklepy Cejkovice CR * polosuché 58 63,1 bodu

13. Esprit Tibava SR 1993 109 46,9 bodu

Poznámka: * bez vytišteného rocníku na vinete.Vína byla nakoupena v bežných obchodech. Pramen:

Jindrich Štepánek

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info