Kvalita ryzlinků vlašských je značně nevyrovnaná
01.12.1999 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 1.12.1999
Kvalita ryzlinku vlašských je znacne nevyrovnaná
Pokud se nekdo rozhodne koupit v bežném obchode láhev ryzlinku vlašského, mel by umet vybírat. Jinak se muže stát, že koupí víno, jehož chut tuto odrudu témer ani nepripomíná. V testu trinácti lahví ryzlinku vlašských nakoupených v bežných pražských obchodech a reprezentujících soucasnou nabídku totiž vyšlo najevo, že vinari dávají na trh produkty velmi odlišné kvality. Do špicky se propracovali tri výrobci - Vinné sklepy Valtice, Vinium Velké Pavlovice a Miloš Michlovský, majitel firmy Vinselekt Perná. Tato trojice získala ve stobodovém hodnocení tradicního redakcního testu, který probehl podle prísných pravidel v senzorické laboratori Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, zhruba petibodový náskok pred ostatními. Na chvostu pak skoncil s propadem témer ctyriceti bodu za vítezem jediný zahranicní výrobce,slovenský Esprit z Tibavy. Zatímco víno prvních trí výrobcu odpovídalo požadavkum odrudy, bylo lahodné, a jak ríkají milovníci tohoto moku vybízelo k dalšímu napití, pri hodnocení kupríkladu slovenského ryzlinku se clenové hodnotitelské komise shodli na tom, že jsou ve víne cítit mydlinky. Nechali pro jistotu otevrít druhou láhev a ta zmenila první dojem v jistotu. Tradicní redakcní test probíhal v kójích laboratore za naprostého ticha; každý z porotcu nejdríve anonymní sklenicku s vínem prohlédl proti svetlu, poté k ní pricichl a teprve pak ochutnal. Své vjemy každý zapsal do tabulky a poté,co ji odevzdal, se pred ním otevrelo okénko a dostal další vzorek. Vítezí pri takovém ohodnocení víno které obdrží nejvíce bodu. Soucástí redakcních testu bývá mnohdy i zjištení, že výrobci - pokud jsou v porote, která se obmenuje - své víno pri anonymním posouzení nepoznají. Tentokrát oba vinari své produkty hodnotili relativne vysoko, nicméne priznali, že svuj rukopis v nich nepoznali.
Slovnícek
reduktivní technologie - proces, který zabrání okyslicování vína
ležení (nebo stárnutí) vína na lahvi - zrání vína v lahvi
dochut - zbytková chut po polknutí
reduktivne školená a uzavrená vína - vína s maximálne rozvinutou chutí a vuní po urcité dobe zrání
oxidativní, širší a mekký projev - víno bohaté chutí a vuní, které však nemusejí být vždy príjemné
rocníkový charakter - v severních vinarských oblastech jsou rocníky vína promenlivé, ovlivnené klimatickými pomery v daném roce
Poradí podle prumerného poctu bodu:
Po- výrobce zeme rocník cena prumerný pocet bodu
radí puvodu (Kc) ve stobodové stupnici
1. Valtické zámecké, Vinné sklepy Valtice CR 1996 54 83,4 bodu
2. Vinium Velké Pavlovice CR 1995 suché 64,90 83,4 bodu
3. Vinselekt Perná, Michlovský CR 1997 kabinet 135 83,3 bodu
4. Movino Velký Krtíš SR 1997 suché 55 77,1 bodu
5. Bohemia Vinum, Starý Plzenec CR * suché 55,90 76,4 bodu
6. Víno Mikulov CR * suché 49,90 76,0 bodu:
7. Josef Tichý, Rybníky CR * suché 75 75,6 bodu
8. ZOD Mikulov CR 1996 105 72,7 bodu
9. Patria Kobylí CR * suché 65 72,0 bodu
10. Znovín Znojmo CR 1996 suché 125 70,4 bodu
11. Zera Ratíškovice CR 1997 suché 57 69,3 bodu
12. Templárské sklepy Cejkovice CR * polosuché 58 63,1 bodu
13. Esprit Tibava SR 1993 109 46,9 bodu
Poznámka: * bez vytišteného rocníku na vinete.Vína byla nakoupena v bežných obchodech. Pramen:
Jindrich Štepánek
Další články v kategorii Potravinářství
- Palírny a moštárny v Ústeckém kraji přijdou kvůli mrazům o dvě třetiny ovoce (06.05.2024)
- Pálenice čeká krušná sezóna (06.05.2024)
- Skupině Flosman z Tábora se meziročně zvýšily tržby, přesto skončila ve ztrátě (06.05.2024)
- Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu (05.05.2024)
- Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex (03.05.2024)
- FAO: Ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, zdražuje maso i rostlinné oleje (03.05.2024)
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Češi vyhodí asi třetinu potravin. Čtyřčlenná rodina může ušetřit 14 tisíc ročně (01.05.2024)
- „Nejzbytečnější cukr“ by mohla postihnout nová daň. Výrobci se brání (30.04.2024)
- ČSÚ zveřejní vývoj HDP v prvním čtvrtletí, analytici čekají růst (30.04.2024)