Kostelecké uzeniny vyšetřují každý kus skotu na BSE
06.02.2001 | Hospodářské noviny
Největší tuzemský zpracovatel masa a masných výrobků, Kostelecké uzeniny, přistoupil od pondělka ve spolupráci s Okresní veterinární správou Jihlava k testování všech porážených kusů skotu na tzv. nemoc šílených krav (BSE). Kostelecké uzeniny jsou prvním zpracovatelem v ČR, který toto opatření přijal. Na tiskové konferenci to dnes oznámila ředitelka marketingu společnosti Vladka Pivonková. Kostelecké uzeniny budou dodávat do obchodů maso a výrobky z něj se speciálním označením, které bude zákazníka upozorňovat na to, že surovina byla vyšetřena na výskyt BSE nebo že výrobek neobsahuje hovězí maso. Obchodníci, kteří budou chtít testované maso prodávat, musejí dodržet podmínky stanovené společností. Ty určují, že označené spotřebitelské balení nesmí obchodník rozbalit a prodávat nezabalené. U velkospotřebitelského balení tak může učinit v případě, že nakupuje maso na základě smlouvy o exkluzivitě u Kosteleckých uzenin. Každou část masa, která by mohla být prodávána nebalená, společnost označí razítkem "Vyšetřeno" a CZ 100, které je její značkou. Opatření, kterým Kostelecké uzeniny reagují na pokles spotřeby hovězího v ČR v důsledku strachu z BSE, se zatím nepromítne do růstu cen produkce. Při ceně 1600 korun za jeden test by konečným dopadem na spotřebitele bylo zdražení v průměru o šest korun na kilogram masa. Společnost zatím ponese výdaje na testování, vyčíslené na několik desítek miliónů korun, zvýšením vlastních nákladů, uvedla Pivonková.
Kostelecké uzeniny vykázaly v loňském roce obrat zhruba 3,5 miliardy korun, přičemž zpracovaly 34 tisíc tun drůbežího masa,19,355 tisíce tun vepřového masa a 3,083 tisíce tun hovězího.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



