Konzervárny Seliko Opava se vzchopily
21.11.2000 | Hospodářské noviny
Opava, 21.11. 2000
Meziroční růst tržeb o 30 % letos zaznamenává konzervárenská a. s. Seliko Opava, zabývající se zejména produkcí hotových jídel, zpracováváním ovoce a zeleniny. Firma, která vznikla počátkem roku z původní mateřské společnosti, jež byla dříve součástí Milo Holding a je nyní pro vysoké ztráty v likvidaci, se rovněž dostala ze záporných hodnot do zatím čtyřmiliónového zisku.
Na konci roku má objem tržeb činit 250 mil. Kč. „Důvodů tohoto obratu je celá řada,“ uvedla mediální zástupkyně firmy Marie Logrová. „Noví lidé v managementu přinesli zlepšení organizace práce, zdokonalili obchodní kontakty, centralizovali nákup surovin, zavedli jednotnou distribuci a řadu dalších prospěšných změn. Přesto, že současná cenová politika na trhu je vůči konzervárnám dosti tvrdá a vstupní náklady neustále rostou, hospodaření firmy se vylepšuje,“ doplnila.
Opavské Seliko vsadilo zejména na spolupráci se všemi v tuzemsku působícími obchodními řetězci, kterým prodává 60 % produkce. Významným počinem je spolupráce s distributorskou firmou Hellma, pokrývající veliký podíl tzv. gastro odběratelů.
Management vidí nové příležitosti v exportu do Ruska, Rumunska a také do zemí bývalé Jugoslávie, kde v současné době vede řadu jednání o konkrétních dodávkách některých komodit. Dovozem ze zahraničí čelí opavští letošní domácí neúrodě ovoce a zeleniny, a proto i na sklonku zpracovatelské sezóny mají technologické linky v nepřetržitém třísměnném provozu.
Pozitivním krokem se ukázalo rovněž převedení výroby sladkých ovocných pomazánek - džemů a marmelád - v malospotřebitelském balení ze zaniklého závodu Seliko Frýdek-Místek. Další snížení nákladů přinesla kooperace a převzetí firmy Seliko Ostrava. „Letos společnost začala po dlouhém období opět investovat do vybavení a modernizace svých výrobních objektů v celkové částce 1,5 mil. Kč.
(šm)
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



