Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
03.05.2022 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů.
Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 28 893 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 8 911 vstupů do provozoven společného stravování, 10 030 vstupů ve výrobě potravin, 2 360 kontrol ve velkoskladech, 1 160 v prvovýrobě, 2 035 v ostatních místech, např. při přepravě, v celních skladech apod.
V loňském roce SZPI kontrolou zjistila celkem 3 202 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků, což představuje cca 24 % hodnocených vzorků.
Z hlediska země původu inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených z tzv. třetích zemí, naopak nejmenší podíl nevyhovujících vzorků kontroly potvrdily u potravin tuzemských výrobců. U potravin ze třetích zemí nevyhověly požadavkům národních nebo evropských předpisů 26,8 % hodnocených šarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhovělo 19,8 % kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny nevyhověly v 16,2 %.
V loňském roce Inspekce provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách a dalších typech provozoven společného stravování celkem 8 911 kontrol, zjistila zde 1 878 pochybení a porušení právních předpisů tak inspektoři konstatovali u cca každé 5 kontroly v segmentu. Při kontrolách zaměřených specificky na dodržování hygienických předpisů nevyhovělo 26 % kontrolovaných provozoven (1 632 případů nedodržení správné hygienické praxe). Aktuální výsledky kontrol společného stravování ve srovnání s výsledky kontrol v letech 2015–2020 indikují mírné zlepšení, stávající stav však nelze hodnotit jako uspokojivý a SZPI nadále bude segmentu věnovat zvýšenou pozornost.
V souvislosti s mimořádným růstem online formy prodeje inspektoři SZPI provedli celkem 1 254 kontrol přímo zaměřených na internetový prodej potravin. SZPI se v rostoucí míře zaměřuje i na kontrolu potravin nabízených či propagovaných na online sociálních sítích, internetových aukcích, bazarech apod. Nejčastěji kontrolovanou komoditu představovaly doplňky stravy. U SZPI je aktuálně registrováno přes 5200 provozovatelů nabízejících potraviny prostřednictvím internetového obchodu.
V roce 2021 bylo pravomocně skončeno 2 407 správních řízení vedených s provozovateli potravinářských podniků, v nichž byly uloženy pokuty v celkové výši 90 248 500 Kč. Inspekce zároveň vloni uložila 11 285 zákazů uvádět potraviny do oběhu a celková hodnota takto zakázaných potravin představovala 58 828 714 Kč.
Plné znění Zprávy o činnosti za rok 2021 viz web SZPI.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



