Kdo si odnesl prestižní ocenění Chléb roku?
02.11.2020 | pekarske-technologie.cz
Zatímco se kvůli restrikcím ve spojitosti s koronavirem spousta různých akcí ruší, 26. ročník soutěže o nejlepší chléb roku se nakonec podařilo uskutečnit. Pro vyhlášení výsledků bylo zvoleno naprosto symbolické místo. Z pražského Břevnovského kláštera totiž pochází úplně první zmínka o výrobě chleba v Praze, a to z roku 993. Slavnostního ceremoniálu se účastnil i ministr zemědělství Miroslav Toman, který se zhostil předání prestižního ocenění vítězům soutěže.
Do letošního ročníku klání o nejlepší chléb bylo přihlášeno celkem 84 soutěžních vzorků, a tak mělo 20 certifikovaných porotců co hodnotit. Kritéria, která rozhodují o vítězi jsou mimo jiné vzhled, tvar, kůrka, střídka nebo vůně. Nejdůležitějším kritériem je však samozřejmě chuť. Soutěžilo se v pěti kategoriích: Chléb roku 900–1200 g, Chléb roku 500–800 g, Chléb bez hranic, Novinka roku a Chléb mladých.
Vítězstvím se potom mohou pyšnit následující pekárny:
- Chléb roku 900–1200 g: BEAS – pekárna Choustníkovo Hradiště
- Chléb roku 500–800 g: United Bakeries – pekárna JZM Praha
- Chléb bez hranic: Penam – pekárna Ostrava-Martinov
- Novinka roku: BEAS – pekárna Choustníkovo Hradiště
- Chléb mladých: PEK Group – pekárna Brandýs nad Labem
Titul Chléb roku je pro vítězné pekárny opravdu prestižním oceněním na národní úrovni a mnozí do umístění v soutěži vkládají velké naděje. Soutěž samotná totiž zvedá kvalitu českých pekařských výrobků a zároveň podporuje zájem zákazníků o produkty výborné jakosti. Pekaři doufají, že by se zájem o kvalitní výrobky mohl promítnout i do vnímané hodnoty pekárenských produktů, a tím i do odpovídající ceny pečiva.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



