Jihočeské mlékárny zdražily
07.01.1998 | Zemské noviny
ZN - 7.1.1998
Jihoceské mlékárny zdražily
Ceské Budejovice - O sedm až jedenáct procent zdražily své výrobky a.s. Jihoceské mlékárny, které vykupují zhruba jednu petinu mléka vyprodukovaného v CR. Dá se ocekávat, že v nejbližší dobe podle našeho nejvetšího mlékárenského podniku upraví své ceny i další producenti. Jak uvedla mluvcí spolecnosti Dana Marková, do nových cen se nejvíce promítlo zvýšení minimální nákupní ceny mléka od prvovýrobcu - proti zárí lonského roku o sedmdesát haléru za litr (dnes 7,50 Kc). Dále se zvýšily náklady na svoz mléka (vlivem odberu i ze vzdálenejších regionu ciní v prumeru 0,24 Kc na litr), ceny obalu (o šest procent), vodného a stocného (o 10 procent) a energií (rovnež o deset procent). Zdražení postihlo i máslo a šlehacku, u nichž jihoceští mlékari upravovali cenu již koncem minulého roku. Kupríkladu kilogram cerstvého jihoceského másla nyní dodávají do obchodní síte za 102 koruny (dríve 95 Kc), cena cerveného eidamu vzrostla z 89 na 99 koruny za kilogram atd. Veškeré ceny jsou uvedeny bez DPH, která v prípade mlékárenských výrobku ciní pet procent. Šest závodu a.s. Jihoceské mlékárny v lonském roce zpracovalo 454,36 milionu litru mléka a dosáhlo poprvé ve své existenci obratu za více než pet miliard korun. "Zdražení našich produktu vyrovnává pouze zvýšené náklady, v žádném prípade nezvyšuje naši marži," uvedla Marková. Podle jejích slov v tomto roce s další úpravou cen pocítají, pokud ovšem nedojde k dalšímu radikálnímu zvýšení vstupu, kupríkladu pohonných hmot.
Jaroslav Vanecek
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin se zbláznily. K bojkotu řetězců se uchýlili i švédští zákazníci (30.03.2025)
- Nejlepší v Česku. Zmrzlina v šumavském pohraničí umí vyvolat extázi, vyrábí ji stavař (30.03.2025)
- Svět platí, aby mohl pít Coca-Colu. Milice v Súdánu vybírá výpalné (29.03.2025)
- Nejstarší vanilku v Evropě našli vědci na Pražském hradě (28.03.2025)
- Tvarůžky zavanou Olomoucí. Slané, sladké, nakládané i jako zákusky (28.03.2025)
- Výroba rybí omáčky ohrožena úbytkem ančoviček (28.03.2025)
- Přepálený olej v restauracích a fast foodech je stále problém, ukázaly kontroly (28.03.2025)
- Australská senátorka v horní komoře mávala mrtvou rybou, je proti chovu lososů (27.03.2025)
- Hovězí burger se sázeným vejcem? Američanům se z tradičního jídla stává proklatě drahý luxus (27.03.2025)
- Filé, vítěz nad inflací. Co za čtyři roky zdražilo nejvíc a co naopak zlevnilo. (27.03.2025)