Je maso testováno? Zákazník neví
23.04.2001 | Hospodářské noviny
Obchodníci tvrdí, že mají maso v pořádku, ale dělit ho podle testování se brání.
Přestože někteří tuzemští producenti testují veškerý porážený skot na BSE, konečný zákazník kupující hovězí maso a výrobky z něj to na pultech nijak nepozná. Většina obchodníků totiž odmítá na obaly jednotlivých výrobků umísťovat informaci o tom, že maso prošlo vyšetřením na takzvanou nemoc šílených krav. "Někteří výrobci sice veškeré maso testují, ale spotřebitel se o tom nedozví, neboť tato informace jim není obchodními systémy zprostředkována. Jedním z důvodů je, že by se značně zvýšila konkurenceschopnost prověřeného masa," vysvětlila Vladka Pivoňková, marketingová ředitelka Kosteleckých uzenin, největšího tuzemského masokombinátu. Ten na BSE testuje veškerý porážený skot od začátku února.
Obchodní řetězce však tvrdí, že, veškeré prodávané maso je zcela v pořádku. Konstatovala to i mluvčí obchodního řetězce Delvita Karin Petrikovitsová. Delvita sice odebírá maso a masné výrobky od producentů, kteří si nechávají testovat pouze vzorky a nikoli každý kus, ale podle své mluvčí je dokonce už po tři roky v rámci speciálního programu schopna vystopovat přesný původ každého prodávaného kusu masa. Také mluvčí nejsilnější maloobchodní skupiny v tuzemsku Ahold ČR Alice Frišaufová tvrdí, že společnost vlastní certifikáty od všech našich dodavatelů, že jejich maso je vyšetřeno na BSE. "Označení se nebráníme. Již teď máme u regálů poutače, že veškeré maso je vyšetřeno."
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



