Jaro přinese vyšší ceny piva
22.02.2001 | Hospodářské noviny
Jaro prinese vyšší ceny piva
O 30 až 70 haléru na pullitr se chystá behem brezna a dubna zvýšit ceny vetšina malých pivovaru. Cást z nich se zdražením váhá a ceká na kroky Plzenského Prazdroje, jehož skupina ovládá zhruba 45 procent trhu.
Mezi hlavními duvody chystaných cenových úprav je rust cen energií a velmi špatná úroda chmele a sladovnického jecmene. Reditel Ceského svazu pivovaru a sladoven Ivo Trojan se domnívá, že pivovary budou více než dosud promítat zvýšené náklady vstupu do finální ceny. V lonském roce v dusledku nepríznivých klimatických podmínek produkce chmele a sladovnických jecmenu výrazne propadla a citelne poklesla jejich kvalita. Lonskou sklizen chmele 4864 tun pri prumerném výnosu 0,79 tuny z hektaru oznacují clenové Unie obchodníku a zpracovatelu chmele CR za nejnižší od druhé svetové války. Úrodu negativne ovlivnil srážkový deficit predevším v kvetnu a cervnu, nadprumerné teploty a stárnoucí chmelnice.
Velké pivovary zatím zdražení neohlásily, ale také ho nevylucují. Mluvcí Plzenského Prazdroje Jaroslav Pomp se k chystanému zvýšení cen piva odmítl vyjádrit s tím, že není etické zverejnovat cenovou politiku v médiích dríve, než jsou o ní informováni odberatelé.
Období rostoucích cen piva již pár mesícu trvá a podle analytika CSOB Jana Tesare prostor pro jeho pokracování ješte existuje: "Prazdroj ale zustane svým pokrytím limitujícím cenovým faktorem pro ostatní. Odhaduji však, že i on pristoupí ke zdražení, a to ješte pred zacátkem hlavní pivní sezóny, tedy letního období."
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



