Jak se hodnotí kvalita
31.12.1999 | Právo
Právo 31.12.1999
Jak se hodnotí kvalita
Přijetím zákona o vinohradnictví a vinařství, který platí od roku 1995, se změnilo posuzování kvality révových vín. Rozhodujícím měřítkem pro zařazení vín do skupin a stupňů kvality se stalo dosažení určité hranice cukernatosti hroznů (dané obsahem cukru v kilogramech ve 100 litrech hroznového moštu) za předpokladu, že konkrétní víno odpovídá také dalším stanoveným jakostním a zdravotním požadavkům.
Zákon rozlišuje tyto stupně kvality révových vín:
a) víno stolní
Hrozny by měly mít aspoň 11 stupňů cukernatosti. Toto víno nesmí být označeno názvem odrůdy ani vinařské oblasti.
b) víno jakostní
Vyrábí se ve dvou druzích, a to jako:
- známkové víno, jež smí být vyráběno z hroznů s nejméně 15 stupni cukernatosti nebo úpravou (scelováním, řezáním) vín odrůdových podle stálé receptury, nebo jako:
- odrůdové víno, jež smí být vyráběno z hroznů s nejméně 15 stupni cukernatosti, a to pouze z odrůd zapsaných ve státní odrůdové knize, nebo úpravou odrůdového vína z dovozu. Příměs jiné odrůdy může být nejvýše do 15 %. Na vinětě musí být označeno, ze které vinařské oblasti víno pochází.
c) víno s přívlastkem
Existuje ve třech druzích, rozlišených podle minimálního obsahu cukru, a to jako:
- cabinet (s cukernatostí minimálně 19 stupňů normalizovaného moštoměru),
- pozdní sběr (21 stupňů),
- výběr z hroznů (24 stupňů).
Tato vína se nesmějí přislazovat, chemicky konzervovat, musejí být označena názvem vinařské oblasti, případně i vinařské obce, odkud víno pochází.
Pokud se někdy hovoří o špičkových vínech archivních, jde o starší lahvově zralá vína vybraných odrůd, ročníků a lokalit. Zákon tento pojem ale nezná ani nijak nerozvádí. Jde spíše o subjektivní ocenění a výběr z archivu konkrétního vinaře. Ne vždy musí jít o vína s přívlastkem či vína nejkvalitnější. Některá vína dlouhodobým zráním získávají na hodnotě i na ceně, jiná zas stárnutím spíše ztrácejí.
(sp)
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



