Jak je na tom pekárenský průmysl v ČR?
05.09.2022 | pekarske-technologie.cz
O podíl na českém trhu se dělí asi 700 pekáren, z nichž 500 je řemeslných, 50 běžných průmyslových a zbytek jsou pekárny patřící obchodním řetězcům. Obchodní řetězce jsou povětšinou vlastněny zahraničními společnostmi, zatímco ostatní pekárenské podniky jsou výhradně české.
I přesto, že co do počtu dominují řemeslné pekárny, trh ovládají z 60 procent právě obchodní řetězce, které tak mají i moc udávat ceny pečiva. Pekárny ovládají dohromady jen asi 15 procent trhu a kolem 20 procent patří nezávislým prodejcům pečiva, jejichž podíl však stále klesá. Zbylý prostor na trhu patří například online prodejcům či stánkovému prodeji.
Kolik pečiva se u nás vyprodukuje?
Celý pekárenský trh vyprodukuje ročně 575 tisíc tun pečiva s celkovým obratem 25 miliard korun. Téměř polovinu celkové produkce činí chleba.
Jaké jsou mzdy v pekárenském průmyslu?
V loňském roce bylo v pekárenství zaměstnáno 22 600 lidí, jejichž průměrná mzda byla 25 807 korun. Mzdy v pekárenství jsou na samotném dně celého potravinářského průmyslu, a to i přes patnáctiprocentní nárůst. Zvýšení nákladů v pekárenství a růst inflace dělají ze zaměstnanců pekáren ohrožený druh. Zároveň jde často o náročnou práci s poměrně nepohodlnou pracovní dobou.
Rostoucí ceny pečiva nestačí dohnat rostoucí náklady
Pekárny již delší dobu bojují s rostoucími cenami vstupů. Obzvlášť astronomické ceny plynu, které vyletěly vzhůru o 350 procent, lámou mnohým podnikům vaz, protože většina z nich má plynové pece. S rostoucími náklady se samozřejmě zdražuje i pečivo, avšak ani vyšší ceny neumí vyrovnat enormně vysoké náklady. Například chléb sice meziročně zdražil o 5,50 Kč, avšak náklady na jeho výrobu stouply minimálně o 6,40 Kč.
Vláda s podporou trhu váhá
Svaz pekařů a cukrářů již delší dobu upozorňuje na nutnost kompenzací vysokých cen energií, avšak vláda zaujala vlažný přístup a k situaci se prozatím nijak nepostavila. Zatím pouze vyzývá ke zlevnění pečiva, které není ani opodstatněné, ani možné.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



