Izraelští pštrosi zaplňují stoly vyděšených Evropanů
27.03.2001 | Zemské noviny
Poptávka po zdravém pštrosím mase v Evropě roste. Na jatkách izraelské pštrosí farmy Zemach, která chová čtrnáct tisíc ptáků, je rušno. "V tomto ročním období většinou nemíváme velké objednávky. Teď kvůli strachu ze slintavky a kulhavky a nemoci šílených krav prodáváme úplně všechno," tvrdí generální manažer firmy Jaakov Or. To je sice dobrá zpráva pro farmu, ale špatná pro osmiměsíční pštrosí mladíky ve výběhu. Kdyby trh zůstal, co býval, měli vyměřeno třináct měsíců života. Teď je zhruba za měsíc čeká poslední výšlap - z otevřené ohrady nahoru na kopec k továrně na zpracování masa. Milovníci dobrého jídla pštrosí maso už dávno vyhledávají kvůli nízkému obsahu cholesterolu a tuku. Vyšší cena však zatím tuto lahůdku odsuzovala spíš do říše specialit. Zatímco za kilo hovězího zákazník na Západě zaplatí v průměru osm dolarů (zhruba 308 korun), za stejné množství pštrosího masa dá patnáct. Kampaň propagující přednosti pštrosího masa pomohla Zemachu v 90. letech prorazit na trhy ve Spojených státech. Přesto však zůstávalo mnoho lidí příliš konzervativních na to, aby přešli nastálo na pštrosí maso. Nejlepší kuchař je v tomto případě strach z kulhavky a slintavky a z nemoci šílených krav. Ten totiž dává šanci na trvalé rozšíření trhu, který se nyní v Evropě omezuje především na Itálii a Francii. "Právě v těchto dnech hodně lidí ochutnává pštrosí maso. Doufáme, že z mnohých se stanou trvalí konzumenti," říká Or.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



