Itálie se připravuje na vyšší ceny těstovin, nedostává se tvrdozrnné pšenice

Itálie se připravuje na vyšší ceny těstovin. Může za to slabá sklizeň tvrdozrnné pšenice v Kanadě, na níž se podepsalo sucho a vedro, upozornila dnes agentura ANSA. Z tvrdozrnné pšenice se mele semolinová mouka, která se používá i při výrobě těstovin.

"Ani za (druhé světové) války nebyl takový nedostatek pšenice," tvrdí Giuseppe Ferro, který šéfuje výrobci těstovin La Molisana. Podnik se v Itálii řadí k těm největším. "Naše rodina se tomuto odvětví věnuje 110 let, ale ještě nikdy jsme nezažili podobnou situaci," řekl Ferro v rozhovoru s listem Il Sole 24 Ore. "Mezi březnem a květnem nebude dost obilí na výrobu těstovin," rozvedl.

"Jádro problému je v Kanadě, která je zdaleka největším producentem tvrdozrnné pšenice na světě a jež letos sklidila 3,5 milionu tun namísto obvyklých 6,5 milionu tun," dodal Ferro. Podle něj si už výrobci těstovin utváří zásoby. Zrno lze podle něj skladovat rok i dva, ale semolinovou mouku pouze měsíc. Růst cen v řádu desítek centů už pozoruje nyní, okolo Vánoc čeká další zdražování.

Pšenici v Kanadě v červenci negativně ovlivnilo vedro a sucho. Několik měsíců předtím zasáhla obilí v Rusku velká zima. Evropskou úrodu poškodily v průběhu léta silné deště, shrnuje agentura Reuters.

lsk jrm

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info