Inspekce zastavila výrobu ve varně závodu Gambrinus

MF Dnes 18.8.1999

Inspekce zastavila výrobu ve varně závodu Gambrinus

Plzeň - Největší tuzemský pivovar, akciová společnost Plzeňský Prazdroj, musí od dnešního rána zastavit linku varny v závodě Gambrinus. Inspektoři obchodní inspekce zjistili, že varna, v níž se vyrábí jedno z nejmasověji konzumovaných piv v zemi, pracuje bez souhlasu hlavního hygienika. "Při kontrole jsme přišli na to, že linka varny Gambrinus, dovezená z Německa, nemá prohlášení o shodě a souhlas hlavního hygienika s provozem. To je podle zákona o zdraví lidu nezbytné, neboť materiál varny přichází do styku s potravinami. Pivovar měl od minulého týdne až do úterý stanovenu lhůtu, aby chybějící doklady doložil. To se nestalo, a proto musí linku odstavit," potvrdil včera odpoledne ředitel České obchodní inspekce v Plzni Václav Havlík. Prohlášením o shodě se výrobce či dovozce zaručuje za bezpečnost výrobku a za soulad se všemi zákonnými normami. "V případě varny je chyba na straně pivovaru, který linku dovezl z Německa, aniž splnil předepsané náležitosti," vysvětlil Havlík. Plzeňský Prazdroj je verdiktem inspektorů šokován, varna je rok a půl stará. "Je to nesmyslná byrokratická záležitost. Varna v Gambrinusu je supermoderní, špičkovou technologií, která splňuje nejpřísnější požadavky Evropské unie," říká mluvčí Plzeňského Prazdroje Jaroslav Pomp. Vedení pivovaru si celé včerejší odpoledne lámalo hlavu, jak zareaguje na rozhodnutí České obchodní inspekce. "Zastavení varny pro nás nepředstavuje žádnou pohromu. V záloze máme ještě varnu Prazdroje, kde jsou volné kapacity. Ty jsou na pár dní, kdy hodláme předložit požadované potvrzení, schopné nahradit výpadek v Gambrinusu. V žádném případě to neohrozí dodávky. Piva bude dost," tvrdil Pomp. Varna určená k výrobě Gambrinusu, kterou společnost zprovoznila v květnu loňského roku, stála tři sta milionů korun. Každá z varných nádob je schopna vyrobit za deset hodin 840 hektolitrů piva, což je tuzemský rekord v produkci. Zbývající varné nádoby v plzeňském pivovaru jsou čtyřikrát menší. Obdobný nedostatek jako u varny zjistili inspektoři také u myčky sudů. "Také u ní jsme nařídili odstávku. Pivovar velmi rychle sehnal chybějící doklady a linka mohla být znovu spuštěna za tři dny," potvrdil Havlík další výsledky kontroly, které již minulý týden pronikly od zaměstnanců pivovaru mezi novináře a upozornily na probíhající inspekci v pivovarském kolosu. Odstávka potrvá až do doby, než pivovar předloží chybějící doklady. O tom, jak dlouho to může trvat, nechtěl Havlík spekulovat. Možnost, že by dnes ráno varnu spustili i přes vyslovený zákaz, nepovažuje ředitel inspekce za pravděpodobnou. "Pivovar je povinen naše rozhodnutí respektovat, což samozřejmě zkontrolujeme. Pokud by nastal opačný případ, čemuž nevěřím, dává nám zákon možnost uložit pokutu až do výše dvaceti milionů korun, a to i opakovaně," řekl. "Verdikt budeme respektovat, i když ještě ve středu budeme muset dojet započatý proces. Věřím, že za pár dní doložíme požadovaná potvrzení a varna se znovu rozjede," prohlásil Pomp. Tuzemský výstav Plzeňského Prazdroje, který ovládá téměř třicet procent českého trhu, v loňském roce poprvé překonal hranici pěti milionů hektolitrů piva a zastavil se na čísle 5 061 milionů hektolitrů, což je o šest procent více než předloni.

OLDŘICH TICHÝ, JIŘÍ PIRNÍK, PAVEL NOVÁK

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info