Impossible Burger 2.0. Vypadá i chutná jako hovězí, ale přitom to není hovězí

Řada lidí si ráda vychutná dobře propečený hovězí hamburger a možná při tom ani netuší, že se tak významně podílí na klimatických změnách. Jedna kráva vyprodukuje za den ve svém žaludku až 500 litrů metanu, který má na globální oteplování větší vliv než oxid uhličitý z automobilové dopravy. Firmy se proto snaží nalézt způsob, jak nahradit hovězí maso něčím ekologičtějším. Americká společnost Impossible Foods tento týden představila již druhou generaci svého rostlinného burgeru, který od toho z pravého hovězího nerozeznáte.

Veganský hovězí tatarský biftek nebo burger je něco, co si mnozí jen obtížně představí. Většinou to vyvolává představu karbanátku z fazolí nebo tofu, které se masu nepodobá ani vzdáleně. Když však americká společnost Impossible Foods přišla v červenci se svým rostlinným burgerem, který nazvala Impossible Burger, vzbudila skutečný poprask. Jeho hamburgery se nyní prodávají ve více než 5000 restauracích a řetězcích po celých Spojených státech.

Klíčovou ingrediencí, které Impossible burger odlišuje od jiných rostlinných více či méně povedených náhražek masa, je přirodní sloučenina hem. Ta je základní stavební jednotku krevního pigmentu hemoglobinu a dává burgeru vzhled, vůni a chuť, které se blíží skutečnému masu.

Přestože se Impossible burger hovězímu masu výrazně přiblížil, stále však neposkytoval dokonalý zážitek a měl některá omezení. Nezbytný protein, který firma použila v první generaci, pocházel z pšenice. Výsledná náhražka masa tak nejenže nebyla bezlepková, ale její textura byla i proti klasickým burgerům více drobivější a sušší a v jiných tvarech ztrácela celistvost.

Firma zcela přepracovala recepturu

Všechny tyto nedostatky odstraňuje nová generace, kterou firma tento týden představila na veletrhu CES v Las Vegas. Hlavním rozdílem v kompletně přepracované receptuře je přitom nahrazení pšenice sójou. Impossible Burger 2.0 nabízí ve čtvrtlibrové porci (454 gramů) 14 gramů tuku a 240 kalorií a může být servírován v libovolném tvaru, ať již se jedná o klasický burger, masové koule nebo dokonce tatarský biftek.

Impossible Foods rovněž tvrdí, že Burger 2.0 má stejné množství biologicky dostupného železa a bílkovin jako jeho bratranec pocházející z krávy. Podle Pata Browna, generálního ředitele firmy, který dříve vyučoval biochemii na Stanfordově univerzitě, jsou hladiny aminokyselin minimálně srovnatelné s typickým mletým hovězím masem a v některých případech překračují to, co může skutečné maso nabídnout.

Nová receptura však neodstraňuje pouze nevýhody předchozí generace, ale firma zapracovala i na chuti. Jestliže u první generaci ji mnozí přirovnávali k běžnému kusu hovězího masa ze samoobsluhy, tak nová verze podle prvních ohlasů připomíná dobře prorostlý steak z hovězího Kobe, které je jedno z nejdražších na světě.

Z restaurací se dostane i do domácností

„Na rozdíl od krávy se nám daří vyrábět maso každý den,“ podotkl Brown při prezentaci Impossible Burger 2.0. „Přišli jsme se zcela novým přístupem při výrobě masa, který nám dává možnost plně kontrolovat a zlepšovat chuť, texturu, šťavnatost, vzhled, vlastnosti při vaření, skladovatelnost, výživnost, výrobní náklady,“ dodal.

Během února plánuje firma nasadit Impossible Burger 2.0 ve všech restauracích, kde se nyní prodává první generace, kterou nahradí. Během roku ho však chce začít prodávat i běžným spotřebitelům v supermarketech. Cena by přitom měla být stejná jako skutečné hovězí.

Firma všakdoufá, že jeho cena bude stále klesat a měla by se dostat pod cenu hovězího masa. Už nyní firma pracuje na verzi 3.0. Skutečnou výzvou však bude podle Browna vyrobit skutečný steak.

Autor: Pavel Škopek

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info