I levná piva jsou kvalitní, říká šéf Pivovaru Svitavy
23.11.2000 | Hospodářské noviny
I levná piva jsou kvalitní, říká šéf Pivovaru Svitavy Luboš Lopauer
Praha, 23.11.2000
Proč vůbec malé pivovary přistupují k tomu, že, dá se říci, za nepříliš dobrých podmínek vyrábějí levná piva pro řetězce?
Řetězce ovládají v distribuci lahvového piva přibližně osmdesát procent trhu, takže je důležité s nimi obchodovat a být tak na očích zákazníků. My na rozdíl od velkých pivovarů nemáme prostředky na masívní reklamu. Samozřejmě, že vyjednávání je velmi tvrdé, ale my musíme docílit takových podmínek, abychom si pokryli náklady a vytvářeli i trochu zisku. V současné
době připravujeme smlouvy na příští rok, takže bych konkrétněji hovořit nechtěl.
Nemyslíte si, že nabízená levná piva mohou také někdy svou nižší kvalitou působit i jako antireklama?
Zákazník, který jde po ceně, se řídí heslem, že darovanému koni na zuby nekoukej. Odmítl bych ale tvrzení že tato piva jsou nekvalitní. Mají prostě jen méně alkoholu proto také jejich cena může být nižší.
Kolik si může pivovar dovolit vyrábět levného piva?
Podle mého názoru je hranice tak 35 procent z celkové výroby Ale dlouhodobě by to pro pivovar znamenalo výrazné snížení ziskovosti a tedy i značné ekonomické problémy.
(tok)
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



