Hovězímu zákazníci stále příliš nevěří

Přestože prvotní výrazné obavy lidí z nemoci šílených krav pomalu ustupují, výroba masa v kraji i v celé zemi stále mírně klesá. Podle informací Českého statistického úřadu je hlavní příčinou především pokles spotřeby hovězího masa. Ve srovnání s březnem minulého roku se ho vyrobilo o 17,5 procenta méně. Naopak vepřové maso je čtyřikrát žádanější než maso hovězí. Právě na nedůvěru některých zákazníků k hovězímu masu již několik měsíců doplácejí i západočeští zemědělci. Ti svorně tvrdí, že kromě nižší poptávky jim způsobují problémy zejména klesající ceny hovězího. "Pokles poptávky a snížení cen není však způsobeno jen obavami odběratelů z nemoci, vždy v prvních měsících roku klesají ceny pravidelně. Letošní propad cen je však výraznější," vysvětlil ředitel Okresní agrární komory v Klatovech Jiří Lojda. Kvůli menšímu zájmu spotřebitelů a přebytku hovězího snížily masokombináty výkupní ceny a zemědělci tak mají vedle problémů s odbytem i finanční škodu. "Cena kilogramu jatečného býka nyní spadla zhruba na 32 korun za kilogram, což je asi o 12 korun méně než ve stejném období roku loňského," sdělil ředitel Úněšovského statku Miroslav Mentlík. Ten si naopak pochvaluje současné ceny, které panují na trhu s vepřovým masem. "Kvůli obavám z BSE zřejmě někteří lidé nahradili v jídelníčku hovězí maso vepřovým, a tak se zvýšený zájem projevil i na cenách. Za kilogram vepřového nyní dostáváme 43 korun, zatímco ještě nedávno byly ceny výrazně pod hranicí 40 korun," uvedl Mentlík. Jedním ze způsobů, jak obnovit důvěru lidí v hovězí maso a zvýšit jeho prodej a spotřebu, je podle ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského důkladná informovanost lidí. "Zákazníci se nás hodně ptají na původ masa a na možná nebezpečí. My odebíráme veškeré maso od soukromého chovatele, který se vždy prokazuje veterinárním atestem, takže je můžeme uklidnit. Jedno období byl zájem o hovězí maso menší, ale teď ho lidé kupují více," říká Hana Kašparová z řeznictví ve Švihově. Zákazník se v řeznictví nedozví, zda maso, které kupuje, bylo testováno, nebo zda vůbec musí projít testy. Lidé ze Státní veterinární správy tvrdí, že v zemi není důvod k obavám. "Masokostní moučkou se od roku 1991 nesmí krmit. Britská moučka se do tuzemska nedovážela a česká vzniká za bezpečných podmínek. Navíc od letošního února se ve větší míře testuje hovězí maso a bezmála sedm tisíc negativních výsledků svědčí o naprosto zdravém mase," říká mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Ten připomněl, že na český trh putuje převážně maso z býků. "Ti jsou zpravidla poráženi ještě před dvaadvacátým měsícem stáří a za stoprocentně bezpečné se v rámci celé EU považují poražené kusy mladší dvou let," uvedl Duben. Způsob, jak zákazníky uklidnit, našli zaměstnanci řeznictví ve Stříbře a na proskleném pultu umístili výrazný plakát s vysvětlením jak se zdravé maso pozná, odkud je dováženo, co způsobuje nemoc. "Od té doby se prodej opravdu trochu zvýšil," konstatují prodavačky. Podobné kroky zvažuje i Společenstvo řezníků a uzenářů. "Snažíme se prostřednictvím sdělovacích prostředků vysvětlovat celý proces od chovu až po zpracování masa u nás," říká předseda společenstva Ladislav Steinhauser.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info