Hovězí z ekofarem jde dobře na odbyt
16.02.2001 | Zemské noviny
Farmáři, kteří chovají na ekologických farmách hovězí maso v kvalitě Bio, si na pokles zájmu spotřebitelů nestěžují. Odbytová krize, vyvolaná nemocí šílených krav, se jich nedotkla. "Cena hovězího masa z ekofarmy je však o čtvrtinu vyšší než z běžných velkovýkrmen," řekl včera ředitel Biodružstva Toulcův Dvůr Vavřinec Menšl. "Biofarmáři, kteří nikdy nekrmili hospodářská zvířata masokostní moučkou, přistoupili jako první v Česku k testování každého poráženého kusu na BSE už 14. prosince loňského roku," uvedl mluvčí Svazu ekologických zemědělců PROBIO Jiří Urban. Vyšetření dělají dvě veterinární pracoviště. Jedno je v Jihlavě, druhé v Praze. "U biofarmářů se testuje každý mozek dobytčete. Vyšetřujeme několik kusů týdně," řekl Pavel Barták z jihlavské laboratoře. Barták uvedl, že značení Bio spotřebitelé nesprávně zaměňují s testem na nemoc BSE. "Bioprodukty splňují podmínky ekologického hospodaření. Pokud má poražené zvíře test na BSE, nese zvláštní označení," uvedl Barták. Spotřebitel na mase najde razítko a na fólii oválný znak s nápisem: vyšetřeno na BSE. Biofarmáři navíc nabízejí další informace o zvířeti, jeho původu a testech na internetové stránce www.biohovezi.cz.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



