Hovězí se přestává ve Francii prodávat

Bourg-en-Bresse - Každé úterý přivádějí farmáři svůj dobytek na trh do francouzského Bourg-en-Bresse. Dříve prodali každý týden na tržišti 2500 kusů, dnes ale stěží polovinu. Minulý měsíc se totiž francouzští spotřebitelé dozvěděli, že se v supermarketech prodala tuna hovězího masa, které bylo pravděpodobně nakažené nemocí šílených krav. Poptávka po hovězím mase poklesla na kritickou úroveň. "Stáváme se ohroženou profesí," říká šestasedmdesátiletý farmář. Všude jsou slyšet slova bankrot, pohroma, katastrofa. Francouzská vláda slíbila postiženým farmářům kompenzaci ve výši 3,2 miliardy franků, v přepočtu 17 miliard korun. "Tento balíček první pomoci ukazuje, že vláda je schopná jednat rychle. Chtěla ujistit, že nečekané nesnáze zvládne," řekl francouzský ministr zemědělství Jean Glavany. Vláda tvrdí, že hovězí maso je nyní bezpečné. Francouzi namítají, že jim vláda lhala již v minulosti. Jak tedy mohou vědět, že jim nelže nyní? Přestože ve Francii zemřeli na lidskou formu nemoci šílených krav - Creutzfeld-Jakobovu chorobu - jen dva lidé, strach se šíří rychlostí blesku. Panika nastala, když francouzský prezident oznámil, že bezpečnost hovězího masa nemůže být garantována. Poté, co francouzská televize zveřejnila obrázky jedné z britských obětí nákazy, prodej hamburgrů rapidně klesl. Nakupující opustili supermarkety a školy stáhly hovězí maso z jídelníčků. Pětina francouzských rodin říká, že maso neměli už hodně dlouho. "Už nikdy nebudeme nikomu věřit," říká jedna z žen, "už nikdy nebudeme vědět, co můžeme bezpečně jíst."

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info