Hovězí se přestává ve Francii prodávat
23.11.2000 | Zemské noviny
Bourg-en-Bresse - Každé úterý přivádějí farmáři svůj dobytek na trh do francouzského Bourg-en-Bresse. Dříve prodali každý týden na tržišti 2500 kusů, dnes ale stěží polovinu. Minulý měsíc se totiž francouzští spotřebitelé dozvěděli, že se v supermarketech prodala tuna hovězího masa, které bylo pravděpodobně nakažené nemocí šílených krav. Poptávka po hovězím mase poklesla na kritickou úroveň. "Stáváme se ohroženou profesí," říká šestasedmdesátiletý farmář. Všude jsou slyšet slova bankrot, pohroma, katastrofa. Francouzská vláda slíbila postiženým farmářům kompenzaci ve výši 3,2 miliardy franků, v přepočtu 17 miliard korun. "Tento balíček první pomoci ukazuje, že vláda je schopná jednat rychle. Chtěla ujistit, že nečekané nesnáze zvládne," řekl francouzský ministr zemědělství Jean Glavany. Vláda tvrdí, že hovězí maso je nyní bezpečné. Francouzi namítají, že jim vláda lhala již v minulosti. Jak tedy mohou vědět, že jim nelže nyní? Přestože ve Francii zemřeli na lidskou formu nemoci šílených krav - Creutzfeld-Jakobovu chorobu - jen dva lidé, strach se šíří rychlostí blesku. Panika nastala, když francouzský prezident oznámil, že bezpečnost hovězího masa nemůže být garantována. Poté, co francouzská televize zveřejnila obrázky jedné z britských obětí nákazy, prodej hamburgrů rapidně klesl. Nakupující opustili supermarkety a školy stáhly hovězí maso z jídelníčků. Pětina francouzských rodin říká, že maso neměli už hodně dlouho. "Už nikdy nebudeme nikomu věřit," říká jedna z žen, "už nikdy nebudeme vědět, co můžeme bezpečně jíst."
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



