Hospodští zdraží většinou o korunu
21.11.2000 | Hospodářské noviny
Praha, 21.11. 2000
Milovníci pěnivého moku mohou již v těchto dnech zaznamenávat při pohledu na cenové štítky v hospodách a restauracích nepříjemnou skutečnost. Pivo je totiž opět dražší, a to hlavně tam, kde se točí prazdroj, radegast, kozel či gambrinus. Vše je jen reakcí na včerejší cenovou úpravu lídra trhu.
Například spolumajitel pražské restaurace Na Kovárně Martin Jiřík se rozhodl zvýšit od příštího týdne cenu čepovaného radegastu i prazdroje o jednu korunu za půllitr. „Možná to s tím zdražováním přehánějí, asi si uvědomují, že mají monopol na dobrá piva. Vím, že zákazníci zase tolik nevydělávají, ale i my musíme přežít,“ domnívá se Jiřík. Jeho kolega Martin Frolík z restaurace Na Mělníku již radegast i prazdroj o korunu zdražil. „V létě jsem ceny neupravoval i přesto, že konkurence tak učinila. Ted' ale již musím,“ řekl.
Ani vyhlášená pražská hospůdka U Zlatého tygra své hosty příliš nepotěší. I tam připravují zvýšení ceny plzeňské dvanáctky o korunu, a to tak do čtrnácti dnů. „V pravém slova smyslu to nelze za zdražení považovat, protože výdělek pro hospodu tam v podstatě žádný není,“ konstatoval provozní podniku.
Naopak například většina plzeňských restaurací a pivnic ke zdražení nepřistoupí.
(tok)
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



