Hodnocení jakosti vín ryzlinku vlašského
01.12.1999 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 1.12.1999
Hodnocení jakosti vín ryzlinku vlašského
Vilém Kraus, který test vedl, rozdělil vína z obchodů do několika skupin
Pro test bylo nakoupeno třináct vín suchých a jedno víno polosuché. Vína byla seřazena podle ročníků od nejmladšího k nejstarším a podle kategorií. Jen jedno patřilo do vín přívlastkových, všechna ostatní byla z vína jakostní. Přívlastkové víno kategorie kabinet z ročníku 1997 z podniku Vinselekt se umístilo s počtem 83,3 bodu mezi tři nejlepší vína. Jeho barevný odstín je jemně zelenožlutý a odpovídá reduktivně pojaté technologii, která po ležení vína na láhvi dokázala ve víně vytvořit vyrovnaný soulad všech složek s příjemným pocitem vyzrálosti necukřeného vína. Víno pobízí k dalšímu napití. Mezi víny jakostními zaujala první a druhé místo dvě vína se stejným počtem bodů 83,4. Jsou to ryzlinky vlašské z Vinných sklepů Valtice (1996) a z Vinia a.s. Velké Pavlovice (1995). První z nich vyniká květinovou vůní, má velmi příjemný a delikátní projev,je ucelené ve všech složkách a může doprovázet celou řadu pokrmů s jemnou úpravou. Druhý má krásnou, chromově žlutavou barvu, prozrazující příznivý průběh stárnutí vína na láhvi, což se projeví po napití jemnými tóny lahvové zralosti, která potěší milovníky starších ročníků a která nezklame ani v dochuti. Na dobré průměrné úrovni mezi 75-77 body se umístila vína: Bohemia vinum, s tvrdší a zatím méně vyzrálou kyselinou. Víno Mikulov s výraznými barevnými tóny, suchou dřevnatostí, se zvláštní kořenitou vůní a s dlouho trvajícím vjemem, vhodné k výrazné úpravě masa. J. Tichý, Rybníky, víno nesoucí charakter severnějšího položení vinic, robustnější povahy, selského typu. Se širokou škálou vůní a chutí a s mohutným nástupem se prezentovalo víno z Movina, Velký Krtíš, které by mohlo doprovázet výrazně upravené pokrmy s omáčkou. Kolem 70 bodů se pak pohybovala vína buď příliš reduktivně školená a uzavřená z podniků Zera, Ratíškovice a ZOD Mikulov nebo naopak vína oxidativního, širšího a měkkého projevu, málo typická pro odrůdu ryzlink vlašský z podniků Patria, Kobylí a Znovín, Znojmo, kde se ročníkový charakter problematického ročníku 1996 změnil sice zráním do plnosti, ale setřel se tím charakter odrůdy. Archivní víno z roku 1993 z Tibavy má svůj zenit již za sebou.
Další články v kategorii Potravinářství
- Potravinami Moravskoslezského kraje jsou medová zmrzlina s pepřem i bílý jogurt (07.05.2024)
- Palírny a moštárny v Ústeckém kraji přijdou kvůli mrazům o dvě třetiny ovoce (06.05.2024)
- Pálenice čeká krušná sezóna (06.05.2024)
- Skupině Flosman z Tábora se meziročně zvýšily tržby, přesto skončila ve ztrátě (06.05.2024)
- Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu (05.05.2024)
- Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex (03.05.2024)
- FAO: Ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, zdražuje maso i rostlinné oleje (03.05.2024)
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Češi vyhodí asi třetinu potravin. Čtyřčlenná rodina může ušetřit 14 tisíc ročně (01.05.2024)
- „Nejzbytečnější cukr“ by mohla postihnout nová daň. Výrobci se brání (30.04.2024)