Hodnocení jakosti syrového mléka v centrálních laboratořích ČR v roce 1998
20.05.1999 | Odborné konference
Petr Roubal, Ivan Kadlec, Pavel Kopunecz
Milcom a.s. - Výzkumný ústav mlékárenský, Milcom servis a.s., Centrální laboratoř Pardubice
Prezentovaný soubor výsledků hodnocení jakosti nakupovaného syrového kravského mléka vychází z údajů získaných v centrálních laboratoří v roce 1998. Do zpracování bylo zahrnuto celkem 1404 tis. výsledků analytických rozborů provedených v laboratořích v Praze, Pardubicích, Brně, Českých Budějovicích, Bohušovicích a Klatovech. Nejvíce rozborů bylo provedeno na obsah inhibičních látek cca. 197 tis., nejméně frekventovaný byl parametr “sporulující anaerobní bakterie” s 12,2 tis. rozbory.
Uváděné hodnoty jednotlivých parametrů jsou aritmetickým průměrem sumarizovaných výsledků z centrálních laboratoří za rok 1998, doplněné srovnáním s rokem předchozím.
Průměrné hodnoty jakostních ukazatelů syrového mléka vČR - rok 1997 a 1998 | ||||
Jakostní ukazatel | zkratka | jednotka | 1997 | 1998 |
Celkový počet mikroorganismů | CPM | x 103/ 1 ml | 79 | 66 |
Počet somatických buněk | PSB | x 103/ 1 ml | 236 | 238 |
Rezidua inhibičních látek | RIL | % pozitivních vzorků | 0,48 | 0,46 |
Bod mrznutí mléka | BM | x -0,0010 C | 521 | 523 |
Obsah bílkovin | B | % | 3,26 | 3,36 |
Obsah tuku | T | g/100 ml | 4,27 | 4,26 |
Tukuprostá sušina | TPS | % | 8,82 | 8,82 |
Obsah močoviny | - | mmol/l | 3,16 | 3,44 |
Koliformní bakterie | CA | v 1 ml | 132 | 149 |
Termorezistentní bakterie | TRM | v 1 ml | 1 275 | 1 200 |
Psychrotrofní bakterie | PTM | x 103/ 1 ml | 21 | 16 |
Anaerobní sporuláty v 0,1 ml | SPAN | % pozitivních vzorků | 15,4 | 14,0 |
U většiny sledovaných jakostních ukazatelů došlo v roce 1998 ve srovnání s rokem 1997 k mírnému zlepšení. U všech mikrobiologických znaků (vyjma koliformních bakterií) byly zjištěn pozitivní kvalitativní posun. Průměrný obsah somatických buněk se nepatrně zvýšil, tento jev je možno přičítat trendu rušení malých stájí (dodavatelů), kde jsou obecně zjišťovány nižší hodnoty PSB.
Látkové složení mléka vykazuje zvýšení obsahu bílkovin o 0,1% při stagnujícím obsahu tuku a TPS. Hodnota koncentrace močoviny v mléce leží ve fyziologickém rozmezí a odpovídá zlepšující se úrovni výživy dojnic, což se odráží i ve stoupající průměrné užitkovosti a zjištěném vyšším obsahu bílkovin.
Výsledky hlavních jakostních ukazatelů vykazují vesměs sezónní charakter, a to jak u hygienických požadavků (CPM, PSB, RIL), tak i u obsahových složek mléka. Nejnižší jakosti je docilováno v letních měsících, u hygienických požadavků zejména v důsledku vyšších teplot, dovolených, zoohygieny, vyššího výskytu zánětů mléčných žláz dojnic a jejich léčení antibiotiky atd.
Do výsledků obsahových složek mléka se jistě promítá výživa dojnic, laktační stadium, atd. Je možno konstatovat, že obsahy tuku, bílkovin, tukuprosté sušiny a bodu mrznutí mléka vykazují obdobné vývojové trendy v průběhu roku, t.j. nejpříznivější hodnoty v zimních měsících, méně příznivé výsledky v letních měsících.
V roce 1998 by vyhovělo zvýšeným požadavkům EU na bod tuhnutí, t.j. Ł -0,520 °C, již 73% vyšetřených vzorků, oproti roku 1997 je to zvýšení o 11%.
Co se týče doplňkových znaků jakosti (zejména mikrobiologických), docilují opět nejvyšších hodnot v letních měsících koliformní baktérie a psychrotrofní mikroorganismy. U termorezistentních mikroorganismů není na základě docílených výsledků možno poukázat na vliv ročního období, anaerobní sporuláty naopak docilují nejméně příznivých výsledků v zimních měsících a přechodných obdobích krmných dávek (zima - léto atd.).
Závěrem je možno konstatovat, že kvalita syrového nakupovaného mléka má v ČR stále obecně se zvyšující tendenci. Toto je možno dokumentovat následující tabulkou, kde jsou uvedeny podíly vzorků v %, jak odpovídaly v letech 1997 a 1998 požadavkům EU a ČSN 57 0529 Syrové kravské mléko ve znění od 1. 1. 1998.
% vzorků odpovídající požadavkům EU a ČSN 57 0529 Syrové kravské mléko
ukazatel | % vzorků | ukazatel | % vzorků | ||
- | 1997 | 1998 | - | 1997 | 1998 |
CPM x | 85,60 | 88,93 | TPS | 92,02 | 92,80 |
PSB x | 90,49 | 90,55 | močovina xx | 47,29 | 52,83 |
RIL | 99,52 | 99,55 | koliformní bakterie | 94,71 | 94,6 |
bod mrznutí EU xxx ČSN xxx | 62,20 93,14 | 72,96 93,15 | termorezistentní mikroorganismy | 86,02 | 92,5 |
bílkoviny | 98,75 | 99,55 | psychrotrofní mikroorg. | 92,94 | 94,7 |
tuk | 98,32 | 98,43 | sporotvorné anaer. bakt. | 84,61 | 86,10 |
x - aritmetický průměr aktuálních hodnot, při použití geometrických průměrů
přesahují tyto parametry 95%
xx - není stanoveno ani jedním z uvedených předpisů
xxx - požadavek EU Ł -0,520 °C, ČSN 57 0529 Ł -0,515°C
Další články v kategorii Potravinářství
- Prodej šampaňského loni klesl o 9,2 procenta, ovlivnila ho ekonomická nejistota (20.01.2025)
- Spojené státy bojují s vaječnou krizí. Tucet vajec vyjde zákazníky na stovku (20.01.2025)
- Společnosti Kaufland a Lidl podporují zálohování a budou na něj připraveny. Potvrdily to i výsledky pilotního projektu zpětného odběru nápojových PET lahví a plechovek (20.01.2025)
- Výrobce pražených oříšků Alika navýší kapacitu díky automatizaci a robotizaci (17.01.2025)
- Úřad v USA se chystá zakázat červené barvivo E 127, způsobuje rakovinu u myší (17.01.2025)
- Plzeňské pivo je stále stejné jako v roce 1897, říká sládek Václav Berka (17.01.2025)
- Po tuzemském rumu mají zmizet i kapustové karbanátky a houbové řízky (17.01.2025)
- Budvar loni uvařil rekordních 1,9 milionu hl piva, meziročně o 3,3 % víc (17.01.2025)
- Pěstitelé budou muset elektronicky evidovat použití přípravků na ochranu rostlin (17.01.2025)
- Ochranu původu výrobků bude nově řešit pouze EU, rozhodla vláda (16.01.2025)