Geneticky modifikovaná káva bez kofeinu
27.09.2000 | ÚZPI
Odkofeinování kávy se provádí propařováním nepražených kávových bobů a extrakcí kofeinu pomocí rozpouštědla. Řada spotřebitelů se obává zbytků rozpouštědel v odkofeinované kávě, a proto dávají přednost kávě odkofeinované tzv. "švýcarským postupem", při kterém se boby obrušují, čímž se zbavují vnějších vrstev bohatých na kofein. Tato káva je však dražší. Koncem srpna na Universitě v Glasgow zveřejnili zprávu, že se jim podařilo izolovat jeden z genů, který kávovník a čajovník potřebují pro tvorbu kofeinu. Blokováním tohoto genu se budou moci získávat plodiny, které budou zdrojem kávy a čaje bez kofeinu.
http://web.lexis-nexis.com/more-foodprocessing (kvas)
Další články v kategorii Potravinářství
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Češi vyhodí asi třetinu potravin. Čtyřčlenná rodina může ušetřit 14 tisíc ročně (01.05.2024)
- „Nejzbytečnější cukr“ by mohla postihnout nová daň. Výrobci se brání (30.04.2024)
- ČSÚ zveřejní vývoj HDP v prvním čtvrtletí, analytici čekají růst (30.04.2024)
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)