Geneticky modifikovaná káva bez kofeinu

Odkofeinování kávy se provádí propařováním nepražených kávových bobů a extrakcí kofeinu pomocí rozpouštědla. Řada spotřebitelů se obává zbytků rozpouštědel v odkofeinované kávě, a proto dávají přednost kávě odkofeinované tzv. "švýcarským postupem", při kterém se boby obrušují, čímž se zbavují vnějších vrstev bohatých na kofein. Tato káva je však dražší. Koncem srpna na Universitě v Glasgow zveřejnili zprávu, že se jim podařilo izolovat jeden z genů, který kávovník a čajovník potřebují pro tvorbu kofeinu. Blokováním tohoto genu se budou moci získávat plodiny, které budou zdrojem kávy a čaje bez kofeinu.

http://web.lexis-nexis.com/more-foodprocessing (kvas)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info