Fosfor v současné výživě
26.07.2000 | ÚZPI
Současná spotřeba esenciálního nutričního faktoru fosforu přesahuje výživová doporučení. V SRN je jeho denní příjem vyšší než 1 g. Mnoho potravinářských výrobků např. sycené nápoje, masné výrobky, sýry, dresinky a chlazené pekařské výrobky, jsou obohacovány fosfáty. Použití fosfátů jako potravinářských aditiv se často diskutuje s ohledem na jejich možný vliv na metabolismus kostí a funkci ledvin. Mnoho studií prokázalo vliv fosforu na metabolismus parathyroidního hormonu a vápníku. Na rozdíl od pokusů na zvířatech není funkce ledvin u člověka významně ovlivněna fosforem. Markery kostní absorpce, v moči obsažené pyridolinové deriváty, neprokazují žádné změny v případě suplementace fosforem. Dosud však nebylo provedeno dlouhodobé sledování vyššího příjmu fosforu.
Ernährungs-Umschau 47. 2000, č. 4, s. 141-145 (- Per )
Další články v kategorii Potravinářství
- Lidl loni zvýšil tržby o 9,4 pct. a Kaufland o 7,8 pct., otevřely méně poboček (24.05.2024)
- Mořské pochoutky z hor: zenon vytváří podmínky pro chov krevet v Alpách (24.05.2024)
- Daň z cukru v Česku? Ve světě běžná věc, proti obezitě pomáhá, potvrzují studie (24.05.2024)
- U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek (23.05.2024)
- Tacos, burritos a gyros jsou sendviče, rozhodl americký soud (23.05.2024)
- O udržitelný zdroj bílkovin se starají na hmyzí farmě roboty KUKA (23.05.2024)
- BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné (22.05.2024)
- Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy (22.05.2024)
- Praha rozšíří svoz zbytků jídla ze škol i na domovy pro seniory (22.05.2024)
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)