Firma Vinium vstala z mrtvých
02.02.2001 | Hospodářské noviny
Přední výrobce tichých vín počítá letos s mírným růstem produkce
Patrick Diviš
O třetinu vyšší prodej vína, podobně rapidní růst tržeb a přidané hodnoty, takovými čísly se z dosud neauditovaných hospodářských výsledků za loňský rok může pochlubit Vinium Velké Pavlovice. Krizový management za sedm měsíců působení v jednom z největších tuzemských vinařských podniků vymazal většinu minusových znamének z hospodaření a nastartoval vzestup. Vstali z mrtvých, tvrdí jedni experti, ještě nemají vybráno, dodávají však vzápětí druzí a poukazují na vysoké úvěrové zatížení.
»Po hlubokých propadech, poté, co nás již řada lidí odepisovala, je to prestižní úspěch,« říká generální ředitel Vinia Aleš Doležal. Na straně nezdarů Vinia zůstává připravovaná a nakonec neuskutečněná fúze s dceřinou společností Víno Bzenec, která se setkala s ostrými výhradami minoritních akcionářů. »Oficiálně požádáme o svolání mimořádné valné hromady, aby nám představenstvo vysvětlilo některé své kroky,« uvedl jeden z menšinových akcionářů Martin Řehořek.
Za loňským, historicky nejvyšším prodejem vína - Vinium na trh umístilo na třináct miliónů lahví - stojí podle Doležala také konjunktura zájmu spotřebitelů. »Není to sice tak dramatické, jak jsme předpokládali, mění se však spotřebitelské zvyklosti a blíží se poměrům v západní Evropě,« říká. Loňské tržby překročí ve vyjádření bez daní hodnotu 376 miliónů korun, což je o sto miliónů více než v roce 1999. »Nejdůležitějším parametrem je ale přidaná hodnota, která se v meziročním srovnání zvýšila trojnásobně,« dodává Doležal.
Krizový management nastoupil do podniku loni v květnu po dramatickém pádu hospodářského výsledku. V červených číslech se Vinium ocitlo poprvé již v roce 1998, o dvanáct měsíců později se ztráta prohloubila na hrozivých šedesát miliónů korun. Podnik ve druhém pololetí roku 2000 prošel hlubokou restrukturalizací, propouštěním zaměstnanců a tvrdými úspornými opatřeními. Zcela také změnil skladbu výrobkového portfolia. Letos počítá s pomalejším růstem než loni. »Restrukturalizace bude pokračovat, nebude to však již tak dramatické. Velký důraz položíme na efektivitu,« uvádí ředitel.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



