Fencl schválil dokončení privatizace Becherovky
28.02.2001 | Hospodářské noviny
Fencl schválil dokoncení privatizace Becherovky, získá ji Salb
Ministr zemedelství Jan Fencl potvrdil záver skupiny, složené ze zástupcu ministerstev
zemedelství, financí a FNM. Ta rozhodla, že spolecnost Salb splnila vládní kritéria pro privatizaci a.s. Jan Becher - Karovarská Becherovka (JBKB), sdelil Jirí Felcárek z tiskového
oddelení MZe. FNM tak muže uzavrít se Salbem smlouvu na dokoncení privatizace JBKB a následne Salbu prodat zbylých 59 procent státních akcií JBKB za 1,324 miliardy korun.
Vláda rozhodla v roce 1997 o prodeji likérky spolecnosti Salb, v níž má po 40 procentech akcií investicní banka Patria Finance a francouzská firma Pernod Ricard. Zbývající 20procentní
podíl drží Karel Schwarzenberg. Salb v likérce již tri roky drží 30procentní podíl, za který státu zaplatila 673 miliónu korun. Podmínkou státu pro prodej akcií likérky Salbu bylo predevším
zvýšení výroby becherovky na lonských 140 tisíc hektolitru. V roce 1999 to bylo 125 tisíc a o rok predtím 85 tisíc hektolitru. V roce 1997 JBKB vyrobila 97,5 tisíce hektolitru likéru. Petinu lonské produkce musel podnik vyvézt. Dalším kritériem bylo vyporádání sporu o ochrannou známku, které JBKB vyrešila koupí nemecké firmy Johann Becher OHG z koncernu Underberg. Ten vlastnil práva na výrobu becherovky v desítkách zemí.
JBKB má základní jmení 427,423 miliónu korun. V roce 1999 vykázala rust tržeb o 45 procent na 1,084 miliardy korun. Zisk klesl o polovinu na 43 miliónu korun. Lonské výsledky likérka
nezverejnila.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



