Falešný či ošizený burčák? Podle inspektorů je nedostatků méně

Obsah lahví označených jako burčák a jeho původ kontrolovaly v úterý inspektorky Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve vinotéce v brněnských Maloměřicích. Sezona "mléka starců" vrcholí, byť se burčák smí prodávat až do konce listopadu. Inspektoři letos zatím zkontrolovali čtyři sta prodejních míst, podle nich je prohřešků méně než v uplynulých letech.

Původ burčáku musí být uvedený v dokladech k produktu, o které inspektorky požádaly i prodavačku v maloměřické vinotéce. „Kontrolovat víno sem chodí inspektoři pravidelně. Zatím bylo vše v pořádku a žádnou pokutu jsme nedostali. Máme burčák z bílého i červeného vína,“ uvedla žena za pultem Andrea Čapková. Jediným nedostatkem bylo chybné označení a uvedení výrobce. To prodavačka po upozornění inspektorek napravila.

Nejčastějším problémem je u šizených "burčáků" nadměrně ředěný mošt vodou a s tím související i doslazování.

Odebraný vzorek musí analyzovat laboranti na celkový obsah alkoholu, případné doslazování, botanický a geografický původ. „Na výsledky kontrolovaných parametrů čekáme čtyři až šest týdnů kvůli přirozenému prokvašení burčáku,“ zmínila inspektorka. 

Inspektoři letos zatím zkontrolovali čtyři sta prodejních míst, z toho v sedmačtyřiceti případech odebrali vzorek. „Tři vzorky jsou zatím vyhodnoceny jako vyhovující. Šest vzorků kontrolovali inspektoři na místě senzoricky a ty byly také v pořádku,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Situace se podle něj od posledních let lepší. Z loňských devětašedesáti zkoumaných vzorků v laboratoři byly nevyhovující čtyři.

Pokuta se pohybuje v řádu desítek až stovek tisíc korun.  

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info