Družstvní mlékárna v těžké situaci
07.12.2000 | Právo
Havlíčkobrodská družstevní mlékárna vyrábí, prodává se ziskem, a přesto se dostala do potíží. Před několika dny její představenstvo rozhodlo o výpovědích pro všech osmdesát zaměstnanců. Důvodem razantního kroku představenstva je nedostatek suroviny.
"Tenhle malér odstartoval nedostatek volných peněz v celém zemědělství," reagoval na otázky Práva jeho předseda Václav Grubauer z Lípy. "Dva největší dodavatelé a zároveň akcionáři mlékárny prodali svoje pohledávky obchodním partnerům a po nich, ještě než se ekonomickou situaci podařilo vyrovnat, prodali další." Teď má mlékárna 18 vlastníků z okolí, z nichž pouze pět jí dodává mléko. Dostala se tak na denní minimum 15 tisíc litrů. Vypadá to, jako kdyby si kapři vypouštěli vlastní rybník. "Představenstvo, i když je před Vánocemi, považovalo za moudřejší dát za takové situace lidem výpovědi, pokud jim ještě může garantovat dvouměsíční odstupné. Na druhou stranu, když situaci ustojíme, můžeme je stáhnout," připomněl. "Je pravda, že výpovědi podány byly, ale neznamená to, že budoucnost je tím uzavřená", informovala Právo Veronika Kratochvílová. "Jako výkonná ředitelka musím splnit rozhodnutí představenstva, ale zároveň hledáme cesty, jak ji provozovat dál, přestože tu zůstalo jen posledních pět dodavatelů, kteří se chovají v souladu se stanovami." Mlékárna má dobře připravený inovační program, k získání ISO 9000 jí chybí jen několik auditů, její výrobky se živou kulturou jsou vyhledávané obchodníky a její kvalitní tvaroh je například základem pro výrobu Olomouckých syrečků. Není tedy nemožné havlíčkobrodskou mlékárnu zachovat za předpokladu, že její vlastníci se jako vlastníci chovat budou. "Konkrétní kroky k záchraně, tedy k zajištění dodávek suroviny a k nalezení způsobu platby, činíme. Celá věc je ovšem ztížená tím, že je právě doba kontraktů na příští rok. A my je uzavřít nemůžeme, protože nemáme zatím jistotu dodávek suroviny," uzavřela Kratochvílová.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



