Hezké Biovelikonoce: biovejce jsou zdravější a pocházejí od šťastnějších slepic
18.04.2019 | pro-bio.cz
Velikonoce si bez vajec nedokážeme představit. Zkuste to letos jinak a kupte si česká biovejce od místních ekologických zemědělců. V Česku je 40 ekologických farem, které chovají nosnice a každý rok dodají asi 3,4 miliónu biovajec na trh. Tato vejce jsou navíc zdravější, výživnější a slepice chované v ekologickém zemědělství žijí šťastnější život.
Nosnice chované v režimu ekologického zemědělství mají na rozdíl od konvenčních nosnic možnost pohybu vevnitř i venku a je jim umožněno chovat se přirozeně. Hrabat, popelit se, sbírat ze země a krmit se přirozenou potravou v kombinaci s krmením ekologického původu. Proto jsou biovejce výživnější a mají jiné složení než vejce z konvenčních chovů.
„Žloutky z biovajec obsahují mnohem více karotenoidů, flavonoidů a vitaminu E. Tyto živiny se v biovejcích nacházejí v množství jako u vajec volně žijících plátků. Biovejce také mají mnohem lepší poměr omega-3 k omega-6 mastných kyselin, dokonce dvakrát lepší než konvenční vejce. Biovejce také obsahují více živin důležitých pro naše zdraví, jako je zinek, draslík, sodík nebo vápník,“ uvádí manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.
Oproti tomu vejce nosnic z běžných chovů nejsou pouze méně výživné. Nosnice jsou chovány ve velmi nepřirozených podmínkách. Často nemají kolem sebe žádný prostor a svůj život tráví na ploše rozměru dvou školních sešitů. Jsou také vystaveny umělému osvětlení, aby více snášely a z frustrace se navzájem ozobávají, takže jsou jim často usekávány zobáky. Tohle je v ekologickém zemědělství zakázáno. „Nosnice z konvenčních chovů umírají prokazatelně dříve než slepice chované v ekologickém zemědělství. Italští vědci zpracovali studii, která prokázala, že konvenční slepice jsou bojácnější, před lidmi utíkají a dříve umírají, což se není čemu divit,“ doplňuje Urbánková.
Pro biovejce dnes již nemusíte jezdit na farmu, i když si můžete udělat výlet třeba na Ekofarmu Šumava ve Staré Lhotě u Nýrska nebo na Ekofarmu Bošina ve Vernéřovicích na Broumovsku. Na obou farmách, které jsou členy Svazu PRO-BIO, chovají slepice v režimu ekologického zemědělství a prodají vám vejce přímo ze dvora. „Biovejce jsou k dostání také ve velkých obchodních řetězcích, jako je Tesco, Albert, Billa nebo Globus. Objednat si můžete biovejce také například na e-shopech s potravinami jako je rohlik.cz nebo je seženete v různých zdravých potravinách a farmářských obchodech. Věřím, že i zákazníci těchto obchodů ocení výhody biovajec pocházejících z českých farem, a to nejen na Velikonoce,“ uzavírá Urbánková.
Další články v kategorii Potravinářství
- Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun (08.05.2024)
- Dobré zprávy pro zákazníky. Ve slevových akcích zlevnily cukr, vejce i mouka (07.05.2024)
- Pivovary v ČR loni uvařily méně piva a spotřeba klesla na 128 litrů na osobu (07.05.2024)
- Vinařství Pavlov získalo za Sauvignon 2021 velkou zlatou medaili v Portugalsku (07.05.2024)
- Čína hrozí cly na koňak. V sudech by zůstalo moře nevypité pálenky (07.05.2024)
- Veterináři nařídili stáhnout z trhu 80 kilo párků z družstva Agroinvest Bobrová (07.05.2024)
- Farmáře mají zachránit bezobslužné prodejny. Otevřeno bude nonstop (07.05.2024)
- Cena kávy na burze trhá rekordy (07.05.2024)
- Pekaři ve Francii upekli rekordní bagetu dlouhou přes 140 metrů, snědli ji bezdomovci (07.05.2024)
- Potravinami Moravskoslezského kraje jsou medová zmrzlina s pepřem i bílý jogurt (07.05.2024)