Drobní uzenáři se kvůli vyhlášce bojí o existenci

MF Dnes 30.11. 1998

Drobní uzenári se kvuli vyhlášce bojí o existenci

B r n o (gap, vb)- Drobní výrobci uzenin tvrdí, že nová vyhláška, kterou chce chránit ministerstvo zemedelství spotrebitele, mnohé z nich zažene do existencních potíží. Od ledna budou muset uzenári dát alespon jednou do roka všechny své výrobky opatrit certifikátem potravinárské laboratore. Jedno takové razítko prijde na ctyri až deset tisíc korun. Drobní uzenári, kterí bežne vyrábejí nekolik desítek druhu uzenin, tak budou muset platit statisíce. Ministerstvo chce novou vyhláškou priblížit domácí normy Evropské unii. Uzenári, kterí za rozbor zaplatí totéž co masokombináty, však tvrdí, že nový predpis nekteré z nich zruinuje. "Kontroly me prijdou na ctvrt milionu. Nakonec zhorší kvalitu mých výrobku, protože si nebudu moci dovolit kupovat nové stroje," ríká uzenár Pavel Ružicka z Boskovic. Reditelka odboru potravinárské výroby ministerstva zemedelství Vladka Pivonková vysvetluje: "Podnikatelské prostredí se príliš uvolnilo, na trhu se objevilo kdeco a namátková kontrola nestací. Svedcí o tom ta spousta epidemií z posledních let. Jsme povinni spotrebitele chránit." Ministerstvo argumentuje i tím, že jde o dan približování Evropské unii, kde jsou predpisy a kontroly ješte prísnejší. S tímto vysvetlením ovšem úredníci unie polemizují. "Naši výrobci potrebují pouze základní certifikát pro svou provozovnu, nikoli doklad ke každému jednotlivému druhu výrobku," tvrdí Heinrich Winter z direktorátu zemedelství Evropské komise. Rovnež v predpisu Evropské komise z roku 1992 není o povinnosti delat zkoušky všech druhu uzenin ani slovo. Duležitejší než fakt, zda Brusel republice neco predpisuje nebo ne, je však zdražení uzenin, které tak prijde pravdepodobne po Novém roce. "Náklady na rozbory pochopitelne zaplatí zákazníci," priznává Bohumil Kusák, majitel uzenárství v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradištsku. "Nekteré druhy uzenin už vyrábet nebudu, zbývající budou na kilogramu o korunu nebo korunu padesát dražší." Zvýšení cen svých výrobku pripouštejí i další výrobci. "Budu muset zdraži to tri až pet korun na kilogram a ze 40 výrobku budu muset zredukovat sortiment na patnáct nebo deset druhu uzenin. Nebudu moct delat dál šunku, sýrové párky, koninu, gothaj, z nekolika druhu klobás zustane jenom jeden," vypocítává Karel Havlícek, majitel reznictví a uzenárství ve Velkých Opatovicích. "Hlídat kvalitu je správné, ale nemu' zou nás prece merit stejným metrem jako masokombináty. Za laborator budu platit stejne jako oni, ale pritom vyrábím padesát kilo jitrnic týdne, zatímco oni tuny," dodává. Spolumajitel pražského uzenárství JMS Jirí Stuchl k tomu ríká: "Jako výrobce uzenin prece nemužu ovlivnit napríklad množství težkých kovu v mase. A když zkouška prokáže, že mám v uzeninách težké kovy, tak to mám zmenit dodavatele a nechat si znova za 200 tisíc udelat zkoušky, abych mohl vyrábet? Pripadá mi, že se tak stát jenom zbavuje veškeré odpovednosti." Také reditel spolecnosti Kostelecké uzeniny Jirí Bambula považuje inovaci pri kontrole kvality výroby za neštastnou. "Pravidelne kontrolovat bezpecnost by snad bylo dobré u žehlicek, ale masný výrobek prece nemuže být každý den do nejmenšího detailu stejný. Úcelný by byl americký systémat výrobce vyrábí a stát kontroluje. A když výrobce normu nedodrží, at platí vysokou pokutu," ríká Bambula. Reditelka odboru potravinárské výroby ministerstva zemedelství Vladka Pivonková pripouští, že nová vyhláška muže zpusobit menším výrobcum potíže. Ovšem podle ní mechanismus, kdy odpovednost i náklady leží na výrobci, je v unii bežný. Navíc jsou v západní Evrope další predpisy týkající se napríklad hygieny ci vybavení provozoven, které jsou mnohem tvrdší než tuzemské normy. "Kdyby domácí výrobci meli dodržovat všechny predpisy, které platí v zemích unie, tak by polovina z nich musela už dnes své podniky zavrít. Pri vstupu republiky do unie je to ale tak jako tak ceká," míní Pivonková. Uzenári si však myslí, že se novým opatrením jenom dublují už existující zpusoby kontroly. Namátkové kontroly veterináru a hygieniku se totiž neruší. "Je to jen necí geniální nápad, jak uživit veterinární laboratore a nové veterináre, kterí vycházejí zeškol," uvedl boskovický uzenár Pavel Ružicka.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info